Home Semasa Mesti ada permit dan patuhi undang-undang jika mahu berkerja di Malaysia – Pekerja asing

Mesti ada permit dan patuhi undang-undang jika mahu berkerja di Malaysia – Pekerja asing

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 17 Julai – Dakwaan media antarabangsa bahawa pekerja asing di Malaysia dilayan secara tidak berperikemanusiaan telah dinafikan sendiri oleh pekerja asing yang sedang mencari rezeki di negara ini.

Air Times berkesempatan untuk menemuramah dua pekerja asing dari Indonesia yang telah mempunyai pengalaman tersendiri dalam mencari rezeki dari negara ini. Mereka datang dari dua sektor industri yang berbeza dan mempunyai permit kerja yang sah.

‘Kalau kosong, memang patut ditangkap’

Menurut pekerja pembersihan, Yati yang berasal dari Jawa Tengah, beliau tidak mempunyai masalah untuk mencari rezeki di negara ini kerana mempunyai permit kerja yang sah.

“Saya tidak risau dan berasa selamat untuk mencari rezeki kerana mempunyai dokumen yang sah. Kalau saya diperiksa oleh pihak berkuasa, saya tidak perlu risau kerana dokumen yang diperlukan adalah lengkap,” katanya ketika ditemubual oleh Air Times.

Tambahnya, layanan yang diberikan oleh pihak berkuasa terutamanya Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) adalah yang terbaik.

Pada masa yang sama, beliau menegaskan tindakan sewajarnya yang diambil terhadap pekerja asing yang ‘kosong’ (tidak mempunyai dokumen yang sah) adalah wajar kerana setiap negara mempunyai undang-undangnya.

“Bagi yang kosong tu, sudah tentu mereka ditahan oleh pihak berkuasa,” ujarnya.

‘Dakwaan layanan buruk tidak benar’

Nada yang sama disuarakan oleh seorang lagi pekerja asing dari Indonesia, Ahmad Faisal yang telah berkerja di negara ini selama 30 tahun.

“Tuduhan yang dilemparkan terhadap kerajaan dan pihak berkuasa Malaysia yang memberikan layanan buruk kepada pekerja asing ini adalah tidak benar,” katanya mengulas tuduhan yang dilemparkan terhadap negara melalui satu siaran dokumentari terbitan media antara bangsa.

Menurut beliau yang berkerja sebagai pekerja am berkata, layanan yang diberikan oleh rakyat serta penguatkuasa adalah berbeza dengan apa yang didakwa oleh media antarabangsa dan sesetengah warga asing.

“Saya berasa selesa di sini kerana layanan dari rakyat, penguatkuasa dan kerajaan tidak mempunyai sebarang masalah,

“Malah, saya berasa lebih selamat untuk meneruskan kerja,” kata Ahmad yang berasal dari Sumatera.

‘Mesti ada permit dan patuhi undang-undang’

Pada masa yang sama, beliau menyarankan kepada mana-mana pekerja asing terutamanya dari Indonesia yang ingin berkerja di negara ini untuk memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

“Saya sarankan terutamanya warga Indonesia yang ingin berkerja di negara ini hendaklah mematuhi syarat yang ditetapkan,

“Selain itu, mereka perlu memastikan pasport, permit dan dokumen dikehendaki adalah menepati syarat dan undang-undang Malaysia,” ujarnya.

Semalam, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan pekerja asing yang mempunyai permit dan telah berada di negara ini dibenarkan kembali bekerja apabila sektor mereka beroperasi semula.

Menurut beliau, kebenaran adalah tertakluk dengan syarat termasuklah ujian saingan COVID-19 sebelum dibenarkan berkerja.

Isu pekerja asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) telah mendapat perhatian semua pihak di negara ini terutamanya selepas penyiaran dokumentari oleh stesen televisyen Al Jazeera pada awal Julai lalu.

Dokumentari tersebut menyiarkan kenyataan seorang warga asing, Rayhan Kabir, bahawa pekerja asing di negara ini dilayan secara tidak berperikemanusiaan oleh pihak berkuasa.

Sehingga kini, Rayhan Kabir sedang diburu oleh pihak berkuasa dan permit kerjanya telah dibatalkan.

Sementara itu, pihak PDRM telah memanggil kru Al Jazeera untuk memberikan keterangan. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply