Home Semasa Tiada penangguhan pembayaran pinjaman perumahan LPPSA

Tiada penangguhan pembayaran pinjaman perumahan LPPSA

by Air Times News Network

PUTRAJAYA, 8 Apr – Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) memutuskan untuk tidak memberi penangguhan atau moratorium pembayaran balik ansuran bulanan kepada peminjam.

LPPSA dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya yakin kebajikan penjawat awam telah cukup terjaga dan tiada keperluan buat masa ini untuk memberi moratorium.

“Kerajaan telah menyediakan kemudahan pembiayaan perumahan LPPSA yang disubsidikan pada kadar faedah 4 peratus. Ini adalah lebih rendah berbanding kadar pembiayaan yang ditawarkan oleh mana-mana institusi perbankan tempatan,

“Pembiayaan perumahan yang diberikan LPPSA dengan kadar faedah 4 peratus adalah jauh lebih rendah berbanding kos dana yang diperolehi oleh LPPSA melalui terbitan sukuk iaitu pada kadar 4.5 peratus hingga 5 peratus,” katanya.

Menurut LPPSA lagi, sebarang moratorium atau penangguhan kepada bayaran ansuran bulanan pembiayaan akan memberi kesan kepada aliran wang tunai LPPSA dan melibatkan pinjaman tambahan melebihi RM2 bilion.

“LPPSA bertanggungjawab memastikan kelangsungan dan sumber kewangannya kekal utuh demi memastikan manfaat pembiayaan perumahan dapat terus disediakan kepada penjawat awam yang sedia ada dan yang akan datang,

“Secara asasnya, penjawat awam dan pesara kerajaan masih tetap menerima gaji penuh dan pencen bagi menampung perbelanjaan bulanan termasuk kewajipan bayaran balik pembiayaan perumahan LPPSA,” kata kenyataan itu lagi.

Terdahulu, berhubung dengan Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin (PRIHATIN), LPPSA telah menerima pelbagai pertanyaan dari pelbagai pihak berkenaan kemungkinan penangguhan atau moratorium boleh diberikan kepada ansuran bulanan pembiayaan perumahan LPPSA.

“Kebajikan penjawat awam di bawah pakej rangsangan PRIHATIN tetap menjadi salah satu keutamaan kerajaan melalui pemberian bantuan tunai seperti pembayaran RM500 secara one-off kepada lebih 1.5 juta penjawat awam bagi gred 56 dan ke bawah termasuk kakitangan kontrak serta lebih 850,000 pesara Kerajaan bermula April 2020,

“Tambahan pula, bagi penjawat awam yang tergolong dalam golongan B40 dan M40, bantuan juga disediakan melalui Bantuan Prihatin Nasional (BPN) di antara RM500 sehingga RM1,600 yang akan dibayar pada April dan Mei 2020. Manakala baki bayaran Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dibayar pada bulan Julai 2020,

“Sebarang pertanyaan lanjut, boleh dikemukakan kepada LPPSA melalui https://etiket.lppsa.gov.my,” ujarnya.

Related Articles

Leave a Reply