Home Semasa Malaysia kini hadapi bahaya, keadaan semakin meruncing – Bekas Menteri

Malaysia kini hadapi bahaya, keadaan semakin meruncing – Bekas Menteri

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 13 Ogos – Bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar menyifatkan Malaysia kini berada dalam fasa berbahaya dan sikap toleransi semakin berkurangan.

“Semua yang kita bina selama ini akan musnah jika tidak berhati-hati,

“Malaysia sedang melalui fasa yang sukar dan bahaya. Berlaku lebih polarisasi dan sikap tidak bertolak ansur antara satu sama lain,

“Saya bimbang cara kita menggunakan bahasa yang berasaskan kaum, agama dan budaya kebangsaan,” kata Hamid di akaun Twitter peribadi beliau, hari ini.

Beliau menyuarakan perkara tersebut ketika isu pengenalan tulisan khat diperkenalkan ke Sekolah Jenis Kebangsaan sedang hangat diperkatakan dalam arena politik tanah air.

Beberapa hari lalu, beliau menegaskan bahawa tulisan jawi tidak boleh dipisahkan dari orang Melayu dan Islam di Nusantara.

Pada masa yang sama, beliau turut memberi amaran bahawa kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan menghadapi kesukaran pada Pilihan Raya Umum ke-15 kerana parti komponen dilihat rasis dan anti agama Islam.

Related Articles

1 comment

Samco 13 August 2019 - 11:23 pm

Botak kau duduk diam2…. Perosak bangsa betul la kau… Jambatan bengkok pun kau gagal nak settle… Jgn nak rosakan negara lagi…. Bertaubat lah

Reply

Leave a Reply