Home PolitikBarisan Nasional Lompat parti kelirukan pengundi, perlu disekat – Bung Moktar

Lompat parti kelirukan pengundi, perlu disekat – Bung Moktar

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 21 Dis – Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin menegaskan perbuatan wakil rakyat yang melompat parti sudah pasti akan mengelirukan rakyat yang memilih mereka.

Memetik laporan Bernama, Bung Moktar berkata undang-undang anti-lompat parti perlu diwujudkan bagi mengekalkan integriti dan moral wakil rakyat yang dipilih.

“Kita ingin melihat wakil rakyat benar-benar bertanggungjawab kepada rakyat, kawasan dan negara. Sudah tiba masanya untuk kerajaan Pakatan Harapan merealisasikan hasrat rakyat dengan membawa akta ini ke Dewan Rakyat.

“Jika tidak, perbuatan lompat parti ini akan menjadi trend, seolah-olah mereka yang kalah pada pilihan raya boleh menyertai parti yang menang, seperti mengambil kesempatan dalam kesempitan orang lain,” katanya ketika menjadi tetamu program temubual Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel (BNC) di Wisma Bernama, malam tadi.

Beliau yang baharu dilantik sebagai pengerusi Umno Sabah berkata dirinya akan setia bersama parti itu dan terus berjuang untuk membantu mengukuhkan kembali Umno dengan nafas baharu.

Cadangan bagi menggubal Akta Anti  Lompat Parti sebelum ini disuarakan oleh Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh, turut senada dengannya adalah Senator Datuk Lee Tian Sing yang menggesa kerajaan agar menggubal akta berkenaan bagi memastikan kesetiaan dan integri wakil rakyat kepada pengundi mereka.

Sementara itu, Ketua Pusat Pengajian Asia Instut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Dr Faisal S. Hazis berkata isu keluar parti secara beramai-ramai bukan perkara baharu kerana wujudnya permainan polik penaungan dan menjadi lumrah dalam proses peralihan kuasa.

Malaysia perlu mempunyai undang-undang bagi mendisplinkan ahli polik negara namun ianya perlu mengambil kira Perkara 10 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa semua warganegara berhak untuk membentuk persatuan.

 

Related Articles

Leave a Reply