Home Semasa NGO Malaysia dinasihat patuhi arahan pihak Indonesia dalam misi di Palu

NGO Malaysia dinasihat patuhi arahan pihak Indonesia dalam misi di Palu

by Air Times News Network

PALU, 8 Okt  – Pihak kedutaan Malaysia di Indonesia menasihati semua badan bukan kerajaan (NGO) dari Malaysia agar mematuhi arahan pihak berkuasa Indonesia dalam misi kemanusiaan di Palu, Sulawesi.

Timbalan Duta Besar Malaysia ke Republik Indonesia Zamshari Shaharan berkata NGO perlu menyelaraskan operasi mereka dengan pihak berkuasa di Indonesia agar dapat menghantar bantuan kemanusiaan yang perlu sahaja ke Palu.

“Pada 1 Okt lalu, kita di Kedutaan Malaysia di Jakarta telah bermesyuarat dengan Kementerian Luar Indonesia dan Tentera Nasional Indonesia (TNI) agar semua bantuan dari luar Indonesia dapat diselaras.

Pihak Indonesia juga meminta NGO luar agar mematuhi peraturan dan undang-undang yang dikuat kuasa di kawasan bencana,” katanya kepada media Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, ketika ini memang ramai NGO Malaysia yang telah sampai di Palu sejak beberapa hari lalu untuk misi bantuan bencana gempa bumi dan tsunami.

Dalam pada itu, Zamshari berkata Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa Indonesia untuk mengangkut barang-barang keperluan utama dan jentera berat ke Palu.

“Setakat ini, kita telah dibenarkan untuk menggunakan pesawat A400M dan C130H milik TUDM untuk misi di Palu.

Pihak Indonesia mahu kita membantu menerbangkan muatan besar seperti lori tangki minyak lima ke 12 tan dan juga barangan makanan,” katanya.

Setakat ini, pesawat A400M TUDM menjadi pesawat pengangkut tentera terbesar yang berjaya mendarat di Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufri untuk misi kemanusiaan di Palu. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply