Home Pertahanan dan Keselamatan Menteri Pertahanan turun padang, berlayar dengan warga KD Mahawangsa.

Menteri Pertahanan turun padang, berlayar dengan warga KD Mahawangsa.

by M.Daim

PULAU INDAH, 7 Jun – Menteri Pertahanan, Hj Mohamad bin Sabu hari ini meluangkan masa untuk melawat KD Mahawangsa yang sedang berlayar di perairan Selat Melaka. Beliau turut berkesempatan untuk meluangkan masa bersama pegawai dan anggota KD Mahawangsa yang sedang melaksanakan tugas di samudera tanah air.

Menteri Pertahanan tiba di kapal KD Mahawangsa bersama Panglima Tentera Laut, Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin dengan menaiki helikopter Super Lynx milik Tentera Laut Diraja Malaysia.

Yang Berhormat Haji Mohamad bin Sabu kemudiannya dibawa melawat ke anjungan dan galley kapal. Selain daripada itu, beliau turut menghadiri taklimat operasi yang dikendalikan oleh Asisten Ketua Staf Operasi Markas Pemerintahan Armada Barat; Kepten Azman bin Rabbani.

Menteri Pertahanan kemudiannya menyampaikan bingkisan raya kepada warga kapal dan seterusnya berbuka puasa bersama warga TLDM sebelum menunaikan solat Maghrib secara berjemaah.

Seramai 184 orang pegawai dan anggota lain-lain pangkat KD Mahawangsa bertugas di perairan negara pada ketika ini.

Menteri Pertahanan, Yang Berhormat Haji Mohamad bin Sabu turut diberikan taklimat operasi dan merasai sendiri tugas-tugas anggota TLDM di kawasan laut. Foto: TLDM Rasmi.

Majlis sebegini merupakan salah satu pengiktirafan kepada pengorbanan dan jasa anggota TLDM yang berjauhan dari ahli keluarga pada bulan Ramadan dan Syawal. Pengorbanan sebegini bukanlah sesuatu yang mudah kerana anggota TLDM sanggup berkorban dengan meletakkan tugas dan tanggungjawab kepada negara sebagai keutamaan.

Seperti cabang perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia yang lain, TLDM turut mendukung tanggungjawab untuk menjaga keselamatan dan kedaulatan negara. Ini terutamanya apabila TLDM menggalas tugas sebagai lembayung utama dalam melaksanakan operasi pengawasan keselamatan perairan dan instalasi strategik maritim negara.

Pengorbanan sebegini adalah penting bagi memastikan seluruh rakyat Malaysia dapat menyambut hari lebaran dengan aman dan selamat. Malah, pengorbanan turut melibatkan ahli keluarga warga TLDM yang terlibat.

Aktiviti bersama antara Menteri Pertahanan dengan anggota TLDM ini juga sekaligus memberi ruang dan peluang kepada pihak pengurusan tertinggi pertahanan khususnya di Kementerian Pertahanan untuk lebih mendekati dan memahami tugas-tugas TLDM.

 

Related Articles

Leave a Reply