Home Pertahanan dan Keselamatan Berita Palsu: Ancaman besar kepada negara – Zahid

Berita Palsu: Ancaman besar kepada negara – Zahid

by M.Daim

KUALA LUMPUR, April 17 – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini hadir untuk merasmikan penutupan Forum Putrajaya 2018.

“Teknologi komunikasi maklumat yang semakin pesat bukan sahaja memudahkan perkongsian maklumat tetapi turut menyebarkan berita tidak benar dalam dimensi siber hingga boleh membawa ancaman dan bahaya besar kepada negara,” kata Zahid Hamidi.

Dalam ucapan merasmikan penutupan Forum Putrajaya 2018 hari ini, beliau berkata langkah-langkah yang dilaksanakan kerajaan dalam mengekang ancaman itu tidak sepatutnya dilihat sebagai menafikan kebebasan untuk menggunakan internet dan platform media sosial.

“Malaysia melihat terlalu banyak berita tidak benar disebarkan dari depan ke belakang, dari selatan ke utara, timur ke barat, dan sudah semestinya ini bukan cara terbaik untuk maju.”

“Berita tidak benar membahayakan negara dan adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk meneutralkan bahaya yang ditimbulkan olehnya. Haruslah ingat bahawa langkah ini bukanlah alat untuk menutup mulut pengkritik kerajaan atau menyekat kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar,” katanya.

Forum ‘Menentu Ukur Semula Kerangka Keselamatan Serantau’ dianjurkan sempena Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia 2018 (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (Natsec) Asia 2018.

Related Articles

Leave a Reply