Home Pertahanan dan Keselamatan Utamakan keselamatan awam, polis tidak ‘engage’ suspek tembak di KLIA – KP Selangor

Utamakan keselamatan awam, polis tidak ‘engage’ suspek tembak di KLIA – KP Selangor

by M.Daim

SEPANG, 15 APR –  Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan menjelaskan polis tidak mengambil tindakan drastik untuk  menangkap suspek tembak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 ketika kejadian awal pagi semalam, kerana keutamaan ketika itu ialah keselamatan orang awam.

Beliau berkata kaedah ‘engage’ atau mendekati suspek tidak digunakan ketika kejadian memandangkan kawasan lapangan terbang ialah tumpuan awam.

“Lebih baik kita keluarkan dia (suspek) dari kawasan itu dan selamatkan orang awam. Itu kaedah terbaik dari ‘engage’ dengan suspek yang bersenjata api,” katanya kepada media selepas majlis serah terima tugas Ketua Polis Daerah KLIA, di sini hari.

Beliau berkata pihaknya percaya tindakan dan respons polis serta pihak keselamatan lapangan terbang adalah cepat dan terbaik.

“Kalau kita ‘engage’ dengan dia (suspek) keadaan akan lebih buruk. Dia akan lepas tembakan dan di situ adalah kawasan awam yang ramai orang, kanak-kanak pun ada,” katanya.

Ditanya keadaan terkini mangsa tembak, Hussein berkata mangsa kini stabil dan masih menerima beberapa siri rawatan.

Dalam kejadian kira-kira 1.30 pagi semalam, seorang pengawal peribadi kepada isteri suspek cedera akibat terkena tembakan dan kini dirawat di sebuah hospital.

Terdahulu Hussein menyaksikan acara serah terima tugas antara bekas Ketua Polis Daerah KLIA SAC Imran Abd Rahman dan ACP Azman Shari’at.

Azman, yang sebelum ini merupakan Ketua Urusetia Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, kini menggalas tanggungjawab sebagai Ketua Polis Daerah KLIA.

Imran pula menjalankan tugas sebagai Ketua Penolong Pengarah (KPP) (Operasi Darat) Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman. – BERNAMA

Related Articles

Leave a Reply