Home SemasaGlobal #GLOBAL: RM68.18 juta melayang gara-gara kesilapan juruterbang kendali UAV MQ-9A

#GLOBAL: RM68.18 juta melayang gara-gara kesilapan juruterbang kendali UAV MQ-9A

by M.Daim

VIRGINIA, 11 JUL – Kesilapan juruterbang dan masalah gangguan sistem kawalan telah menyebabkan pesawat tanpa pemandu (UAV) MQ-9A terhempas di satu kawasan Eropah.

Menurut Air Combat Command (ACC) Tentera Udara Amerika Syarikat, kejadian yang berlaku di satu kawasan di bawah kawalan pihak European Command telah menyebabkan kerugian sebanyak US$14.6 juta.

Perkara tersebut dinyatakan oleh ACC selepas pihak penyiasatan pasukan itu melakukan analisis terhadap insiden MQ-9A terhempas di satu kawasan yang tidak didedahkan.

Menurutnya, UAV terbabit telah terhempas pada 14 Julai 2022 dan tidak menyebabkan kerosakan harta benda awam.

“Pusat Kawalan Misi (MCE) telah melaporkan mereka telah berhadapan dengan masalah pada sistem kawalan sebaik sahaja MQ-9A berlepas,

“Selepas melakukan semakan dan penilaian, MCE telah memutuskan untuk mendaratkan UAV terbabit,” katanya dalam satu kenyataan.

Jelas ACC, ketika pendaratan cemas dilakukan, kru yang bertanggungjawab untuk melaksanakan prosedur terbabit telah tersilap melakukan analisis dan memutuskan untuk mendaratkan UAV tanpa menghidupkan enjin.

“Ketika MQ-9A menghampiri kawasan pendaratan, juruterbang telah mematikan enjin,

“Berikutan masalah yang berlaku pada sistem kawalan, sistem paparan kokpit menunjukkan enjin masih beroperasi,

“Kru yang terlibat telah menganggap enjin masih lagi beroperasi. Mereka cuba untuk membawa pesawat untuk berpatah balik ke laluan asal,

“Namun begitu, UAV terbabit telah jatuh terhempas di kawasan berhampiran,” katanya.

Menurut ACC, pihak penyiasatan memutuskan insiden tersebut adalah berpunca dari kesilapan juruterbang.

“Kru telah bergantung kepada sistem penunjuk yang terjejas dengan gangguan sistem kawalan,

“Malah, mereka telah tersilap dalam melaksanakan prosedur pendaratan cemas,” jelas kenyataan itu.

Tambahnya, pesawat perlu didaratkan sebaik sahaja enjin dimatikan kerana tidak mempunyai sebarang daya bagi melakukan apa-apa manuver.

“Kesilapan-kesilapan ini telah menyebabkan kemalangan berlaku. Pesawat yang terhempas adalah bernilai kira-kira US$14.6 juta (RM68.18 juta). – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply