Home Pertahanan dan Keselamatan #Keselamatan: JKDNKA SAR EX 2023 – Tingkatkan kemahiran PGA dalam operasi carilamat

#Keselamatan: JKDNKA SAR EX 2023 – Tingkatkan kemahiran PGA dalam operasi carilamat

by Zaki Salleh

SIPITANG, 5 JUL – Kemahiran dalam melaksanakan operasi mencari dan menyelamat (SAR) secara khusus kini dilihat penting serta mesti ada pada anggota pasukan keselamatan agar dapat digunakan dalam keadaan mendesak.

Ini kerana negara sering berhadapan dengan situasi bencana seperti banjir disebabkan fenomena perubahan cuaca selain faktor geografi sesebuah kawasan yang berubah.

Walaupun setiap kali berlakunya bencana, pelbagai pasukan keselamatan digerakkan bagi membantu tugas menyelamat, namun kemahiran tertentu diperlukan terutamanya dalam situasi SAR yang lebih mencabar.

Sebagai contoh dalam pelaksanaan misi SAR di hutan belantara atau kawasan yang sukar dimasuki misalnya membabitkan nahas udara atau kemalangan.

Justeru, langkah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaksanakan latihan SAR khusus pada anggota Pasukan  Gerakan Am (PGA) sangat tepat serta sesuai dengan peranan pasukan tersebut.

Kursus SAR ini melibatkan Tiger Platoon dan PGA Briged Sabah serta Sarawak dalam meningkatkan tahap kesiapsiagaan dan kemahiran elemen operasi SAR yang sentiasa ditambah baik dari masa ke semasa.

Pengarah Jabatan KDNKA, Dato’ Sri Hazani Ghazali menekankan bahawa, keperluan aset logistik seperti kenderaan dan peralatan untuk operasi turut diberi keutamaan bagi memastikan kelancaran SAR yang dilaksanakan.

Menurut beliau, selain latihan keperluan aset logistik seperti kelengkapan dan kenderaan untuk operasi turut diberi keutamaan demi memastikan kelancarannya.

‘SAR kali ini kita khususkan untuk PGA iaitu pasukan Tiger Platoon dan saya telah maklumkan kepada komander dan juga pihak maktab (pusat latihan) supaya kita siapkan satu silibus khusus tentang SAR.

‘Ini supaya pegawai dan anggota dalam PGA serta lain-lain elemen dalam KDNKA mahir tentang SAR serta apa jua situasi bencana,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada Kursus SAR dan Latihan Bersama SAR Jabatan KDNKA Sabah dan Sarawak di Kampung Lamanu, Sipitang, Sabah.

Hadir sama pada latihan tersebut ialah Komander Briged PGA Sabah, Senior Asisten Komisioner Abdul Rani Alias.

Latihan disertai 149 pegawai dan anggota dari empat pasukan Tiger Platoon Briged PGA Sabah dan Sarawak.

Objektif kursus dan latihan bersama ini bagi memantapkan kemahiran mencari dan menyelamat.

Selain itu, latihan ini turut mendedahkan peserta terhadap cara bergerak dalam kawasan hutan tebal dan tanah tinggi dengan bantuan peralatan repealing sebagai persediaan menghadapai SAR pada masa akan datang.

Peserta turut didedahkan ilmu pandu arah menggunakan peta topo secara manual serta sistem pengesan kedudukan global (GPS). – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply