Home Pertahanan dan Keselamatan NTF tahan hampir 18 ribu PATI dalam Op Benteng – Panglima Angkatan Tentera

NTF tahan hampir 18 ribu PATI dalam Op Benteng – Panglima Angkatan Tentera

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 24 Jan – National Task Force (NTF) yang diterajui oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) telah berjaya menahan 17,682 pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam Operasi Benteng (Op Benteng) sepanjang pelaksanaannya sejak Mei 2020.

Daripada jumlah tersebut, seramai 13,457 PATI telah berjaya ditahan oleh PDRM dan selebihnya dari pelaksanaan operasi oleh agensi penguatkuasa yang lain.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang TUDM menjelaskan, operasi bersepadu itu juga turut berjaya mengumpulkan barang rampasan yang keseluruhannya bernilai sehingga RM711 juta dalam operasi tersebut.

Beliau berkata, kejayaan ini membuktikan keupayaan ATM dalam mengaplikasikan konsep Whole of Government dan Whole of Society serta ia wajar terus diperkasakan oleh semua pihak dalam apa jua tugas yang dilaksanakan.

“Disamping operasi-operasi kawalan dan pemantauan di sempadan darat dan lautan negara, sama ada yang sedang dilaksanakan oleh perkhidmatan mahupun di bawah koordinasi National Task Force wajar diberikan keutamaan berterusan,

“Sepanjang pengendalian National Task Force di bawah tanggungjawab ATM, hampir 18 ribu tangkapan PATI telah dilakukan dan berjaya mengumpulkan barang rampasan yang keseluruhannya bernilai sehingga RM 711 juta,” jelasnya dalam Perutusan Tahun Baharu 2022 yang disiarkan secara langsung dari Kementerian Pertahanan, hari ini.

Affendi menjelaskan, sepanjang tahun 2021, ATM telah diaturgerakkan membantu kerajaan dalam menangani ancaman pandemik COVID19 yang melanda negara.

“ATM telah membantu kerajaan dalam menangani penularan wabak tersebut, dan kini secara beransur-ansur, mula menampakkan keberhasilannya,

“Antara khidmat yang paling signifikan sepanjang pandemik COVID-19 adalah aturgerak hospital medan ketika sistem kesihatan negara hampir lumpuh serta kelancaran program vaksinasi kebangsaan sehingga membolehkan inisiatif Program Pemulihan Negara dapat direalisasikan,” tambahnya.

Selain itu, ATM juga telah membuktikan kesiapsiagan yang tinggi apabila menjadi responden terawal bagi menyelamatkan mangsa banjir kilat yang berlaku baru-baru ini.

Jelasnya, khidmat ini diteruskan dengan membantu melaksanakan pembersihan kawasan serta baik pulih kediaman yang musnah akibat bencana tersebut.-airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply