Home Pertahanan dan Keselamatan APMM tahan kapal kargo bersauh tanpa kebenaran

APMM tahan kapal kargo bersauh tanpa kebenaran

by Nurulhuda

KOTA TINGGI, 15 Okt – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan sebuah kapal kargo yang disyaki bersauh tanpa kebenaran di perairan Johor Timur pada Khamis.

Pengarah APMM Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, kapal kargo tanpa muatan itu ditahan pada jam 10.03 pagi pada kedudukan 9.1 batu nautika di timur Tanjung Penawar.

Menurutnya, kapal kargo yang berdaftar di Panama itu dikendalikan oleh 24 kru warga China, Indonesia dan Vietnam berumur di antara 18 tahun hingga 58 tahun bagaimanapun mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

“Semasa pemeriksaan dilakukan, nakhoda kapal didapati telah gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh daripada Pengarah Laut Malaysia,

“Nakhoda kapal menyatakan alasan bersauh di posisi tersebut atas arahan ejen kapal, sementara menunggu arahan pelayaran selanjutnya,” katanya menerusi hantaran di media sosial APMM, pada Jumaat.

Nurul Hizam berkata, kapal terbabit ditahan dan disiasat di bawah Seksyen 491B (1) (L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952.

“Sekiranya didapati bersalah boleh di denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali,

“Pihak pemilik dan nakhoda kapal perlu mengambil serius mengenai kesalahan bersauh tanpa kebenaran bagi mengelakkan sebarang tindakan undang-undang diambil,” tambahnya. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply