Home PolitikBarisan Nasional Kerajaan tak hormat Agong, Ahli Parlimen UMNO perlu jauhkan diri – Tok Mat

Kerajaan tak hormat Agong, Ahli Parlimen UMNO perlu jauhkan diri – Tok Mat

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 30 Jul – Ahli Parlimen UMNO perlu menjauhkan diri daripada diheret ke dalam krisis yang sedang berlaku antara kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan pihak Istana Negara.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menegaskan, Ahli Parlimen dari UMNO tidak boleh berada dalam kedudukan dan pendirian yang boleh ditafsirkan sebagai menyanggah teguran istana.

Ini kerana jelas beliau, istana adalah institusi yang UMNO telah berikrar akan taat dan pertahankan.

“Justeru, saya menyeru kebijaksaan dan hikmah semua Ahli Parlimen UMNO untuk melakukan perkara yang benar dan selari dengan pendirian parti,

“Tiada apa jua alasan dapat digunakan untuk mempertahankan kerajaan yang telah dilihat nyata ingkar, culas dan gagal dalam melaksanakan titah dan nasihat Yang di-Pertuan Agong dalam melaksanakan tanggungjawab memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Negara,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad berkata, kesetiaan kepada kerajaan PN tidak boleh mengatasi kesetiaan kepada raja, negara dan parti.

“Pilihan wakil rakyat UMNO adalah jelas kecuali mereka memilih sebaliknya, pada saat negara dan rakyat telah hilang segala keyakinan kepada kerajaan PN,

“Saya selalu berpesan agar kita selalu bermuhasabah dan sentiasa sedar dan arif tentang asal-usul kita. Jangan hingga jadi seperti kata pepatah diberi berkuku, hendak mencengkam,” ujarnya.

Sementara itu, jelas beliau, pendirian rasmi UMNO dalam isu yang dihadapi ketika ini telahpun dinyatakan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, semalam.

Sehubungan itu, Mohammad menyeru semua ahli walau apa pun kedudukan, jawatan dan pangkat sama ada di dalam serta di luar kerajaan, wajib akur terhadap pendirian tersebut.

“Pendirian rasmi UMNO adalah keputusan kolektif parti. Ia selari dengan suara akar umbi di Perhimpunan Agung UMNO dan telah diperhalusi dan diabsahkan dalam Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi pada 7 Julai yang lalu,

“Susulan pencerahan dari Istana Negara kelmarin maka bertambah kukuh lagi kebenaran pendirian parti. Kerajaan telah jelas membelakangkan institusi diraja, melakukan tindakan tidak berpelembagaan dan tidak berlaku benar di Parlimen yang mulia,”ujarnya.

Mohamad menambah, jawapan balas kerajaan terhadap kenyataan Istana Negara pula telah menyusutkan lagi keadaan.

“Kenyataan (Pejabat Perdana Menteri) tersebut telah menjuruskan Malaysia ke suatu krisis Perlembagaan yang serius. Sikap Kerajaan jelas angkuh dan tiada kesusilaan terhadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong,” tambahnya.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply