Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut Latihan PASSEX bersama Tentera Laut Perancis uji kemampuan aset TLDM

Latihan PASSEX bersama Tentera Laut Perancis uji kemampuan aset TLDM

by Air Times News Network

LUMUT, 3 Jun – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Laut Perancis telah mengadakan latihan Passing Exercise (PASSEX) di sekitar utara Selat Melaka.

Pejabat Komunikasi Strategik Markas Pemerintahan Armada Barat (MPAB) berkata, latihan PASSEX merupakan salah satu inisiatif TLDM dan Tentera Laut Perancis bagi mengeratkan hubungan diplomatik bagi kedua buah negara serta meningkatkan kebolehupayaan bersama.

“Latihan ini juga bertujuan untuk menguji dan memastikan kapal KD LEKIR bersama FS SURCOUF mampu berkomunikasi serta bekerjasama dengan baik di laut,

“Kejayaan latihan tersebut hasil daripada komitmen di antara kedua-dua buah pihak iaitu KD Lekir dan FS Surcouf dalam mewujudkan hubungan dua hala yang strategik,” katanya dalam kenyataan menerusi hantaran di media sosial TDLM, hari ini.

Menurutnya, beberapa jenis latihan telah dilaksanakan iaitu Penembakan Sasaran Permukaan – Tactical Firing dalam Formasi Oscar. Kedua-dua buah kapal tersebut menembak 10 butir peluru pada jarak 4 batu nautika dan sasaran Killer Tomato telah musnah serta tenggelam.

Selain itu, latihan RAS Approach merupakan evolusi yang dilaksanakan secara bergilir bagi memberi peluang kepada kedua-buah kapal menghampiri dengan jarak dengan jarak 40 meter.

“Latihan Boat Operation turut dilaksanakan di mana Bot Marlin 1 milik KD Lekir telah diturunkan bagi melaksanakan pertukaran cenderahati,

“Turut dilaksanakan latihan OOW Manoeuvre dan latihan 7 formasi taktikal,” katanya.

Dalam pada itu, FS Surcouf melaksanakan Sail Pass di lambung sebelah kanan KD Lekir sebelum latihan PASSES tersebut selesai.

FS Surcouf merupakan kapal perang Perancis yang dalam program pelayaran ‘Mission Jeanne D’Arc 2021’ dari Perancis menuju ke Jepun.

Kapal tersebut singgah berlabuh di jeti Awana Porto Malai, Langkawi pada 29 Mei hingga 1 Jun 21 bagi mengisi keperluan logistik sebelum meneruskan pelayaran ke destinasi seterusnya.

“Latihan pada kali ini telah berjaya mencapai objektifnya serta dapat menguji kemampuan aset TLDM dalam melaksanakan operasi bersama aset-aset dari negara lain,” ujarnya. – airtimes.my

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply