Home Semasa Ziarah Aidilfitri tidak dibenarkan antara 11 pelaksanaan PKP mulai esok

Ziarah Aidilfitri tidak dibenarkan antara 11 pelaksanaan PKP mulai esok

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 11 Mei – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) Mengenai Pengurusan COVID-19 yang dipengerusinya telah membuat keputusan melaksanakan PKP di seluruh negara bermula 12 Mei hingga 7 Jun 2021.

Pelaksanaan tersebut adalah seperti berikut:

– Larangan rentas daerah dan rentas negeri kecuali untuk tujuan kecemasan, kesihatan, bekerja, ekonomi, temu janji vaksinasi dan pasangan jarak jauh.

– Melarang semua bentuk perhimpunan sosial termasuk kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan, majlis doa selamat dan tahlil, majlis makan malam, majlis sambutan hari jadi serta majlis rasmi kerajaan dan swasta. Sebarang bentuk seminar, persidangan dan mesyuarat secara bersemuka adalah tidak dibenarkan. Majlis akad nikah adalah dibenarkan dengan jumlah kehadiran dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditentukan oleh pihak berkuasa agama Islam negeri bagi orang Islam dan Jabatan Pendaftaran Negara bagi orang bukan Islam.

– Melarang semua aktiviti sukan dan rekreasi kecuali sukan dan rekreasi individu di kawasan terbuka seperti joging, berbasikal dan senaman dengan mengamalkan penjarakan fizikal.

– Semua institusi pendidikan ditutup. Pengecualian diberikan kepada pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan antarabangsa. Pusat asuhan kanak-kanak, tabika, taska dan tadika dibenarkan beroperasi mengikut SOP yang ditetapkan bagi membantu urusan kerja ibu bapa atau penjaga.

– Bilangan orang di dalam kenderaan persendirian, teksi dan e-hailing dihadkan kepada tiga orang sahaja termasuk pemandu. Bilangan orang yang dibenarkan di dalam kenderaan membawa barangan serta rantaian aktiviti ekonomi/industri adalah bergantung kepada jumlah yang dibenarkan dalam lesen pendaftaran kenderaan perdagangan. Bilangan orang yang dibenarkan di dalam pengangkutan awam mestilah mematuhi penjarakan fizikal dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

– Dine-in di restoran dan kedai makan adalah tidak dibenarkan. Penjualan makanan secara pandu lalu dan bungkus adalah dibenarkan.

– Majikan diwajibkan melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) dengan kehadiran tidak lebih 30 peratus kakitangan pengurusan pada setiap masa. BDR sektor awam ditentukan oleh garis panduan yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara dari masa ke masa.

– Ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri adalah tidak dibenarkan.

– Solat sunat Aidilfitri di masjid dan surau dibenarkan dengan kehadiran jemaah tidak melebihi 50 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah dan 20 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang daripada 1,000 jemaah. Had bilangan jemaah yang sama terpakai bagi solat fardu lima waktu dan solat Jumaat.

– Operasi Rumah Ibadah Bukan Islam juga akan diperketatkan. SOP bagi Rumah Ibadah Bukan Islam ditetapkan oleh Kementerian Perpaduan.

– Langkah-langkah khusus yang sedang dilaksanakan di Sabah, Sarawak dan Labuan diteruskan.

Beliau berkata, tarikh kuat kuasa larangan rentas daerah dan negeri serta larangan aktiviti sosial, sukan dan pendidikan adalah bermula pada 10 Mei hingga 6 Jun 2021 seperti yang diumumkan Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 8 Mei lalu.

“Tarikh kuat kuasa bagi larangan-larangan dan arahan-arahan lain bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun 2021,

“Sepanjang tempoh ini, semua sektor ekonomi dibenarkan untuk beroperasi,

“SOP terperinci bagi semua larangan dan arahan yang terkandung dalam PKP ini akan diumum MKN,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau berkata kerajaan akan terus menggunakan sistem Hostpot Identification For Dynamic Engagement (HIDE) untuk memantau premis dan kawasan hotspot COVID-19 serta mengambil tindakan susulan seperti yang telah diputuskan.

“Saya berharap semua rakyat terus berdisplin dan mematuhi SOP bagi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19,

“Yang terbaik ialah duduk di rumah untuk bersama-sama melandaikan lengkuk jangkitan COVID-19,” ujar Muhyiddin. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply