Home Pertahanan dan Keselamatan 2,147 pelajar UPNM pulang ke kediaman sempena cuti Aidilfitri

2,147 pelajar UPNM pulang ke kediaman sempena cuti Aidilfitri

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 8 Mei – Seramai 2,147 pelajar Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) mula pulang ke rumah masing-masing sempena cuti Hari Raya Aidilfitri, semalam.

UPNM dalam satu kenyataan berkata, pihaknya telah mengambil inisiatif menguruskan pergerakan para mahasiswa berdasarkan ketetapan mekanisme kawalan pergerakan secara berfasa seperti yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

“Fasa pergerakan bermula pada 7 hingga 2 Mei 2021 (pergerakan pulang ke rumah masing-masing) dan 15 hingga 20 Mei 2021 (pergerakan balik ke kampus),

“Bagi memastikan kelancaran pergerakan, seramai 2,147 orang mahasiswa UPNM akan memulakan perjalanan berdasarkan jadual yang telah ditetapkan oleh UPNM bermula, semalam,

“Daripada jumlah tersebut, 797 orang mahasiswa akan menaiki bas sewa khas, 1,285 orang menggunakan kenderaan keluarga, dan 47 orang menggunakan penerbangan komersil,” katanya.

Selain itu, UPNM amat berterima kasih dan menghargai bantuan ikhlas dihulurkan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang telah membantu menghantar 18 orang mahasiswa untuk pulang ke Sabah menggunakan pesawat pengangkut TUDM.

Semalam, Naib Canselor UPNM, Leftenan Jeneral Datuk Hasagaya Abdullah bersama-sama Pengurusan Tertinggi Universiti hadir bagi meninjau persiapan dan seterusnya mengiringi pelepasan mahasiswa pulang bagi fasa pertama jam 9.00 pagi di kampus UPNM, Kem Sungai Besi.

Hasagaya telah menyampaikan pesanan agar semua mahasiswa sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) serta norma baharu dalam mencegah penularan pandemik COVID-19 sepanjang tempoh cuti hari raya.

Beliau juga berkata, keprihatinan dan komitmen UPNM untuk memastikan kesejahteraan dan keselamatan mahasiswa yang kekal di kampus sepanjang cuti perayaan Aidilfitri sentiasa terpelihara.

Sebelum itu, pergerakan pulang semua pelajar, susulan kebenaran oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) kepada pelajar lnstitusi Pendidikan Tinggi (IPT) untuk pulang ke rumah masing-masing sempena Cuti Hari Raya Aidilfitri (kecuali negeri Sarawak). – airtimes.my

Gambar galeri:

 

 

Related Articles

Leave a Reply