Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut TLDM lancar Skuadron UAS, pertingkat kawalan perairan negara

TLDM lancar Skuadron UAS, pertingkat kawalan perairan negara

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 4 Mac – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah melancarkan penubuhan Skuadron 601 untuk pengoperasian sistem pesawat tanpa pemandu (UAS) bagi tujuan peningkatan pemantauan dan pengawasan di seluruh perairan negara.

Pelancaran skuadron tersebut telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany di Stesen Udara TLDM, Kota Kinabalu, pagi tadi.

Bahagian Komunikasi Strategik, Markas Pemerintahan Armada Timur berkata, Skuadron 601 turut mencatatkan sejarah sebagai skuadron UAS yang pertama diwujudkan dan dioperasikan di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Pengoperasian UAS ScanEagle akan memberi kelebihan kepada TLDM dalam aspek Intelligence, Survillance, Recconaisance (ISR) di seluruh perairan negara serta meningkatkan maritime domain awareness (MDA) semasa.

Beliau berkata, UAS ScanEagle adalah pesawat buatan syarikat Boeing-Insitu yang dibekalkan oleh kerajaan Amerika Syarikat kepada kerajaan Malaysia melalui program Maritime Security Initiative (MSI).

 

“Sistem ini telah telah mula diterima oleh TLDM pada 6 Mei 2020 yang terdiri daripada 6 pesawat, 2 launcher, 2 skyhook dan 3 Ground Control Station (GCS) bernilai RM180 juta,

“TLDM dijangka akan menerima beberapa buah UAS ScanEagle lagi di bawah program MSI sebelum penghujung tahun 2021,” katanya.

Menurutnya, latihan operasi selama 12 bulan dengan dibimbing oleh wakil syarikat Boeing-Insitu telah mula dilaksanakan oleh kru operasi Skuadron 601 dan penerbangan sulung bagi pesawat ScanEagle berjaya dilaksanakan pada 5 Februari 2021 yang lalu.

Pihak TLDM berkata, latihan operasi seperti ini merupakan salah satu daripada fasa pembangunan UAS TLDM yang bertujuan melahirkan kru operasi yang kompeten serta mampu mengendalikan sisitem dengan baik. –airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply