Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara Projek Jiwa Murni: 5 Skn RAJD baik pulih rumah veteran tentera di Lok Kawi

Projek Jiwa Murni: 5 Skn RAJD baik pulih rumah veteran tentera di Lok Kawi

by Nurulhuda

SABAH, 4 Mac – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah melaksanakan Projek Jiwa Murni (PJM) bagi membaik pulih rumah veteran tentera di Kampung Meruntum, Lok Kawi, semalam.

Markas Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div) dalam hantaran di media sosialnya berkata, projek membaik pulih rumah tersebut telah dilaksanakan oleh anggota Skuadron Kelima Rejimen Askar Jurutera Diraja ( 5 Skn RAJD) dan siap sepenuhnya pada 28 Februari yang lalu.

Majlis penyerahan dan perasmian PJM sempena Hari Tentera Darat ke -88 telah disempurnakan oleh Panglima 5 Div, Mejar Jenaral Datuk Mohd Halim Khalid bersama Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat negeri Sabah merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat, Ir. Shahelmy Yahya pada Rabu.

Panglima 5 Div, Mejar Jenaral Datuk Mohd Halim Khalid telah menyempurnakan perasmian Projek Jiwa Murni di Sabah.

“PJM yang bermula pada 10 Februari dan siap sepenuhnya pada 28 Februari ini telah mendapat peruntukan daripada ADUN Tanjung Keramat hasil tinjauan yang dilaksanakan secara bersama,

“Pelaksanaan PJM ini selari dengan tema Sambutan Hari Tentera Darat pada tahun ini iaitu ‘Sinergi Tentera Darat dan Rakyat: Tunjang Kedaulatan Negara’ di mana ianya bertepatan dengan Tonggak Kelima Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 iaitu Peningkatan Hubungan TDM dengan Awam,

“Perkara seumpama ini semestinya mampu meningkatkan keyakinan rakyat terhadap keupayaan TDM didalam memenangi hati dan pemikiran rakyat melalui kerjasama TDM bersama agensi kerajaan dan pihak awam,” menurut kenyataan itu.

PJM ini juga turut meliputi pameran kerjaya Askar Wataniah oleh Rejimen 507 Askar Wataniah serta pemeriksaan kesihatan dan pergigian secara percuma oleh Kompeni Bravo Batalion Pertama Perubatan dengan kerjasama 631 Pusat Pergigian Angkatan Tentera (PGAT). –airtimes.my

Projek membaik pulih rumah veteran tentera telah dilaksanakan anggota Skuadron Kelima Rejimen Askar Jurutera Diraja ( 5 Skn RAJD).

Related Articles

Leave a Reply