Home SemasaGlobal Kebebasan bersuara dan hasutan adalah dua perkara yang berbeza – CEO Apple

Kebebasan bersuara dan hasutan adalah dua perkara yang berbeza – CEO Apple

by M.Daim

WASHINGTON, 18 Jan – Ketua Pengarah Eksekutif Apple, Tim Cook menegaskan pihak syarikatnya terpaksa menarik balik penyediaan perkhidmatan media sosial, Parler dari Apple Store.

Parler, aplikasi rangkaian sosial seumpama Twitter didakwa telah digunakan oleh penyokong Trump untuk melakukan rusuhan dan menceroboh US Capitol pada 6 Januari lalu.

Apple menjadi syarikat gergasi ketiga selepas Amazon dan Google yang membatalkan perkhidmatan aplikasi tersebut di platform mereka.

“Kami mendapati terlalu banyak hasutan berlaku di dalam Parler,

“Kami berpendapat kebebasan bersuara dan hasutan keganasan adalah dua perkara yang berbeza,” kata Cook dalam wawancara Fox News Sunday.

Parler merupakan aplikasi yang popular dikalangan konservatif di Amerika Syarikat. Namun begitu, penyedia perkhidmatan terbabit gagal mengawal kebanjiran hasutan kebencian dari pengguna mereka.

Lantaran daripada itu, Google dan Apple telah memberhentikan penyediaan muat turun Parler di platform mereka.

Sementara itu, Amazon bertindak membatalkan perkhidmatan penyediaan (hosting) kepada Parler.

Tindakan ketiga-tiga gergasi dunia IT terbabit telah menyebabkan jutaan pengguna aplikasi tersebut gagal mengakses akaun mereka.

Walaupun dikritik, Tim Cook menegaskan pihak Parler telah gagal mematuhi syarat yang ditetapkan oleh Apple.

“Syarat yang dikenakan terhadap Parler adalah sama kepada lebih 2 juta penyedia aplikasi lain di Apple Store,

“Namun, Parler gagal mengawal selia pengguna mereka dan kami terpaksa mengantung perkhidmatan mereka sementara waktu,” jelas CEO Apple.

Beliau menambah, Parler akan dibenarkan beroperasi semula sekiranya mereka berjaya melakukan kawalan terhadap kandungan yang disiarkan oleh para pengguna. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply