Home Semasa Ahli Parlimen Bintulu patut dipecat jawatan Duta Khas ke China – Kit Siang

Ahli Parlimen Bintulu patut dipecat jawatan Duta Khas ke China – Kit Siang

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 13 Nov – Penasihat DAP, Lim Kit Siang menegaskan bahawa Ahli Parlimen Bintulu, Tiong King Sing sepatutnya dibuang daripada jawatan Duta Khas Perdana Menteri ke China kerana tindakan beliau yang membuat serangan peribadi terhadap Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Kit Siang juga menyifatkan tindakan King Sing di Parlimen adalah pengecut dan jahat dengan cuba mengatakan Dr Noor Hisham mahu menjadi Setiausaha Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Tidak ada lagi sebarang pilihan lain yang bermaruah kepada King Sing, selain daripada untuk beliau membuat permohonan maaf di Parlimen pada hari Isnin di atas serangan peribadi beliau yang bersifat jahat dan pengecut terhadap Dr Noor Hisham pada hari Rabu lepas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Kit Siang juga mempertikai peranan yang dimain Menteri Kesihatan, Datuk Dr Adham Baba yang didakwa tidak mempertahankan Dr Noor Hisham apabila di serang di Parlimen.

“Malah, kenyataan daripada Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Noor Azmi Ghazali malam semalam yang mengatakan tindakan mengecam kredibiliti dan pengorbanan Dr Noor Hisham dalam berhadapan dengan pandemik COVID-19 dalam negara sebagai satu perkara yang tidak munasabah dan tidak bertanggungjawab,

“Apabila seorang Menteri Kesihatan tidak mampu untuk mempertahankan Ketua Pengarah Kesihatan beliau, apakah gunanya Menteri Kesihatan ini? soal Kit Siang.

Menurutnya, King Sing sebagai ahli Parlimen yang sudah lima penggal sejak 1999 lagi patut tahu bahawa Menteri Kesihatan dan bukannya Ketua Pengarah Kesihatan yang sepatutnya bertanggungjawab kepada Parlimen mengenai apa-apa perkara yang berlaku dalam Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Mengapa menyerang Ketua Pengarah Kesihatan tetapi membiarkan Menteri Kesihatan terlepas, melainkan jika terdapat elemen politiking,

“King Sing jelas sekali berasa iri hati dengan “sidang media harian” Dr Noor Hisham. Adakah beliau bercakap bagi pihak diri sendiri atau orang lain? soalnya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu juga mempersoalkan mengapa King Sing tidak menyalahkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sepatutnya bertanggungjawab secara keseluruhannya terhadap pengendalian wabak COVID-19 memandangkan beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Penting untuk diingat, yang King Sing mendapat sokongan penuh UMNO dalam serangan beliau kepada Dr Noor Hisham,

“Tindakan King Sing yang cuba mengatakan Dr Noor Hisham mahu menjadi Setiausaha Agung WHO adalah satu serangan yang bersifat jahat dan peribadi,” ujarnya.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply