Home SemasaGlobal Tiada rakyat Malaysia terlibat dalam letupan di Beirut – Hishamuddin

Tiada rakyat Malaysia terlibat dalam letupan di Beirut – Hishamuddin

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 5 Ogos – Kementerian Luar Negeri mengesahkan tiada rakyat Malaysia terlibat dalam insiden letupan besar yang menggegarkan ibu kota Beirut, semalam

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam kenyataan berkata, berdasarkan laporan awal daripada Perwakilan Malaysia di Beirut, kesemua rakyat Malaysia di Lubnan selamat dan telah dinasihatkan agar terus kekal berada di rumah masing-masing.

Dalam masa yang sama, beliau turut menzahirkan rasa sedih dengan insiden yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 78 orang manakala 4,000 orang mengalami kecerderaan.

“Malaysia tumpang bersedih dan sentiasa mendoakan rakyat Lubnan yang kita percaya amat tabah mendepani ujian ini,

“InsyaAllah, Malaysia akan bantu apa sahaja yang terdaya,

“Laporan awal dari Perwakilan Malaysia di Beirut, menyatakan semua rakyat Malaysia di sana selamat dan telah dinasihatkan agar kekal berada di rumah masing-masing,” katanya dalam hantaran Facebooknya pagi tadi.

Dalam kejadian pukul 6 petang waktu tempatan (11 malam waktu Malaysia), satu letupan kuat berlaku yang berpunca dari kebakaran pada sebuah gudang di Pelabuhan Beirut.

Letupan yang kuat telah menghasilkan gegaran sekuat 3.3 skala Ritcher dan memusnahkan bangunan serta rumah dalam lingkungan 10 kilometer.

Satu rakaman video menunjukkan letupan kedua dengan asap berwarna jingga mencetuskan kesan gelombang kejut seakan-akan puting beliung, menyebabkan kemusnahan di kawasan bandar itu.Rakaman insiden itu turut dikongsikan oleh penduduk Beirut di media sosial. -airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply