Home Pertahanan dan Keselamatan Letupan Beirut: Kapal pasukan pengaman UNIFIL rosak, beberapa anggota pengaman cedera

Letupan Beirut: Kapal pasukan pengaman UNIFIL rosak, beberapa anggota pengaman cedera

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 5 Ogos – Pihak Pasukan Tentera Sementara PBB di Lubnan (United Nations Interim Force in Lebanon, UNIFIL) hari mengesahkan beberapa anggota pengaman UNIFIL cedera akibat letupan di Beirut.

UNIFIL dalam satu kenyataan berkata, kejadian tersebut telah menyebabkan salah sebuah kapal pihak mereka yang berlabuh di kawasan berhampiran pelabuhan mengalami kerosakan.

“Kejadian tersebut menyebabkan beberapa orang anggota laut UNIFIL cedera dan ada di antaranya parah,” katanya dalam satu kenyataan.

Lantaran daripada itu, pihak UNIFIL telah menghantar anggota yang terlibat ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Sehingga kini, pihak UNIFIL tidak mengeluarkan bilangan dan negara anggota pengaman yang terlibat.

Kenyataan ringkas oleh pihak UNIFIL.

Terdahulu, satu letupan kuat telah menggegarkan Beirut pada pukul 6 petang, 4 Ogos waktu tempatan.

Letupan yang berpunca daripada kebakaran di sebuah gudang simpanan di Pelabuhan Beirut itu telah menyebabkan lebih 75 orang maut dan 4,000 orang cedera.

Menteri Luar, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein menyatakan belum ada laporan yang menyatakan rakyat Malaysia terjejas akibat insiden itu. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply