Home Pertahanan dan Keselamatan Pesawat C130H TUDM terbangkan 2 lagi jenazah ke kampung halaman

Pesawat C130H TUDM terbangkan 2 lagi jenazah ke kampung halaman

by Bernama

KOTA KINABALU, 25 Jun – Jenazah dua anggota Tentera Laut Diraja Malaysia yang terkorban dalam nahas jalan raya di sini pada petang Selasa, diterbangkan ke kampung halaman masing-masing hari ini.

Jenazah Laskar Kelas I TNL Mohamad Firdaus Mat Izan dan Laskar Kelas I TMK Muhammad Arif Idris dibawa ke kampung halaman masing-masing dengan menaiki kapal terbang C130H milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Kapal terbang yang membawa dua jenazah itu berlepas pukul 9.45 pagi dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu Terminal 2 ke Johor untuk membawa arwah Mohamad Firdaus, 26 tahun.

Penerbangan itu kemudian akan ke Melaka untuk membawa jenazah arwah Muhammad Arif, 26 tahun.

Turut mengiringi jenazah Mohamad Firdaus ialah Lt Ghozi manakala Lt Muhammad Shahirul Amir Ahmad Shukri mengiringi jenazah Muhammad Arif.

Jenazah telah dimandi dan dikafankan selepas bedah siasat selesai pukul 2.00 petang di Jabatan Forensik Hospital Queen Elizabeth, semalam.

Terdahulu, jenazah Laskar Kanan PAP Maslim Abdul Rahim, 35, telah dibawa menaiki helikopter TUDM EC 725 pukul 8.05 pagi ke Semporna.

Pada Selasa lepas, tiga anggota Tentera Laut Diraja Malaysia dari Markas Wilayah Laut (Mawilla) 2 Pangkalan TLDM Sandakan itu maut dalam kemalangan yang berlaku pukul 1.03 petang.

Manakala seorang lagi yang cedera Vincent M.Orel, 24, berasal dari Sarawak kini menerima rawatan di Hospital Angkatan Tentera Wilayah Kota Kinabalu, Sepanggar.

Kesemua anggota yang terlibat dalam nahas itu dalam perjalanan ke Pangkalan TLDM Kota Kinabalu, Teluk Sepanggar dari Pangkalan TLDM Sandakan bagi melaksanakan tugas rasmi. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply