Home Semasa 7 pusat tahfiz tidak berdaftar dikesan terlibat dengan perhimpunan tabligh – Annuar Musa

7 pusat tahfiz tidak berdaftar dikesan terlibat dengan perhimpunan tabligh – Annuar Musa

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 20 Mac – Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa hari ini menyeru 7 pusat tahfiz disekitar Kuala Lumpur yang dipercayai terlibat dalam perhimpunan Jemaah Tabligh di Sri Petaling pada 28 Februari lalu untuk tampil membuat saringan kesihatan dengan kadar segera.

Annuar berkata terdapat beberapa pusat tahfiz yang tidak berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), dimana mereka dipercayai telah menyertai perhimpunan tersebut masih lagi belum membuat pemeriksaan kesihatan kerana bimbang ada diantara mereka bukan terdiri daripada warganegara Malaysia.

“Kita ada maklumat, kita tahu ada tujuh pusat tahfiz tidak berdaftar, mereka menghadiri jemaah tabligh. Ada beberapa pusat pengajian agama diketahui terkait dengan aktiviti membimbangkan pihak kesihatan, kalau mereka tidak tampil sukarela, kita akan cari jalan,

“Kita juga mendapat maklumat pusat tahfiz berkenaan turut melibatkan pelarian pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNCHR) dan pelarian warga Rohingya,

“Menyeru mereka ini dimana jumlahnya tidak sedikit di Kuala Lumpur agar memahami keadaan bahawa kesihatan dan penularan wabak ini adalah sangat penting serta memberi kerjasama kepada pihak kami, “katanya dalam sidang media di Menara Majlis Amanah Rakyat (MARA), hari ini.

Dalam masa yang sama, Annuar menegaskan agar pengendali lori makanan ‘food truck’ di Kuala Lumpur dan Putrajaya untuk menutup operasi mereka buat sementara waktu bagi membendung penyebaran COVID-19.

“Food truck pada awalannya boleh, tapi pemantauan kita mendapati operasi food truck diletakkan dalam jumlah yang banyak menyebabkan ‘draw crowd’ (menarik minat ramai orang) bercanggah dengan kawalan pergerakan (Perintah Kawalan Pergerakan),

“Mesyuarat kami hari ini telah memutuskan bahawa pengendali Food Truck tidak lagi dapat menjalankan perniagaan mereka buat sementara waktu dan mereka sepakat untuk bekerjasama,” tambah Annuar.

Manakala bagi pengusaha kedai makan pula Annuar meminta agar mereka terus mematuhi langkah pencegahan yang telah disarankan oleh kerajaan.

 

Related Articles

Leave a Reply