Home Pertahanan dan Keselamatan Berbalas tembakan selama 45 minit dengan komunis – Panglima Divisyen Pertama

Berbalas tembakan selama 45 minit dengan komunis – Panglima Divisyen Pertama

by Bernama

KUCHING, 15 Ogos – “Saya bersama-sama (Datuk Temenggong) Kanang anak Langkau serta pasukan pernah berbalas tembakan dengan komunis selama hampir 45 minit di kawasan Gunung Korbu, Perak,” kata Panglima Divisyen Pertama Infantri Malaysia, Mej Jen Datuk Toh Choon Siang mengungkap kembali pengalaman getirnya dalam mempertahankan tanah air tercinta.

Toh, 59, sukar dicari ganti, beliau yang bakal bersara pada 16 Sept ini, merupakan pegawai kanan berbangsa Cina yang pertama berkhidmat paling lama dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu 42 tahun, sembilan bulan dan lapan hari.

Darah kesatria yang mengalir dalam diri beliau diwarisi daripada bapanya yang berkhidmat sebagai tentera udara British semasa Perang Dunia Kedua.

Menceritakan pengalamannya sewaktu berdepan musuh dalam mempertahankan kemerdekaan yang dikecapi negara, beliau berkata tahap kejayaan mereka apabila dapat membunuh dan menangkap lebih ramai komunis.

“Kalau balik tangan kosong dianggap tidak berjaya, kalau saya kata tidak takut, itu bohonglah. Kejayaan kami dapat mengalahkan ideologi komunis, ia adalah kejayaan pasukan kami.

“Zaman itu, kejayaan mengusung keluar mayat komunis adalah suatu kejayaan bagi kami yang amat dibanggakan,” kata pejuang yang dilahirkan di Johor dan dibesarkan di Pulau Pinang itu kepada Bernama.

Antara pencapaian sepanjang bertugas sebagai pegawai tentera, beliau menyelesaikan 97 kes termasuk melakukan tangkapan seramai 177 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dengan nilai rampasan RM1.2 juta.

Dalam pada itu, Toh yang merupakan lepasan ijazah pengurusan di Australia pada 1992 dan memperoleh sarjana di UKM dalam jurusan pertahanan berpendapat usaha yang berterusan diperlukan untuk mengubah persepsi kerjaya dalam tentera khususnya bagi kaum Cina.

“Persatuan Veteran Cina ATM perlu berusaha meningkatkan publisiti dan memacu perekrutan seperti menyiarkan lebih banyak berita dalam akhbar Cina dan masuk ke kampung-kampung Cina untuk menjalankan promosi,” katanya.

Sementara itu, bagi Lt Kol (B) Nartono Tungal, 62, yang berkhidmat dalam Rejimen Renjer Diraja dan Kor Risik Diraja pula, pengalaman memimpin pasukan dalam pertempuran dengan gerombolan komunis di Kampung Batu Lapan, Tanjung Pari di Baling, Kedah akan terpahat dalam sanubarinya.

“Ia pengalaman yang tidak dapat saya lupakan. Dalam insiden tersebut tiga pengganas komunis didapati cedera parah berdasarkan kesan darah,” katanya yang pernah berkhidmat di Bosnia Herzegovina suatu ketika dahulu.

Beliau menasihati generasi muda supaya bersatu tanpa mengira latar belakang kaum dan agama agar dapat mempertahankan kemerdekaan yang dinikmati sekarang.

Antara pasukan yang pernah menerima khidmat Nartono ialah pasukan 1 Renjer Melaka, Markas 6 Briged Sungai Petani, 6 Renjer Bau Sarawak, Yunif 413 Solo Indonesia, Batalion 303 Temenggor Grik Perak, Markas 10 Briged Para Melaka, MIO Sibu Sarawak, MIO Miri Sarawak.

Selain itu, Markas 1 Division Kuching, Bosnia Herzegovina, Kompeni Pertama Risik Medan Kuching Sarawak, 165 Batalion Risik Penang, TMBCO Songkhla Selatan Thailand dan Markas Medan Tentera Darat Kuala Lumpur.- Bernama

 

 

Related Articles

Leave a Reply