Home SemasaGlobal Jemaah berusia 75 tahun cedera halang serangan di dalam masjid

Jemaah berusia 75 tahun cedera halang serangan di dalam masjid

by M.Daim

OSLO, 11 Ogos –  Tindakan berani seorang jemaah masjid Al-Noor di ibu negara Norway telah berjaya menghalang insiden ala Christchurch pada tengah malam tadi, waktu Malaysia.

Kejadian berlaku pada pukul 4 petang, waktu Norway, apabila seorang pemuda lengkap bersenjata api dan memakai baju kalis peluru serta helmet memecah masuk ke Pusat Islam al-Noor.

“Lelaki tersebut membawa dua senjata api mirip shotgun dan pistol. Dia memecah masuk ke dalam masjid melalui pintu kaca dan melepaskan tembakan,” kata Irfan Mushtaq yang dipetik oleh media Norway.

Menurut Irfan, seorang jemaah berusia 75 tahun tercedera akibat terkena tembakan ketika cuba menghalang tindakan penyerang. Irfan merupakan bekas ahli jawatankuasa masjid bersama seorang lagi jemaah yang lain menyaksikan kejadian tersebut.

Jemaah yang cedera dalam insiden serangan di masjid telah dibawa ke hospital oleh pihak berkuasa Norway.

Sementara itu, Ketua Polis Oslo, Rune Skjold mengesahkan tiada nyawa terkorban dalam insiden tersebut dan saspek telah berjaya ditahan oleh pihak polis.

“Penyerang merupakan seorang lelaki muda berkulit putih berusia 20-an dan dipercayai bertindak sendirian,

“Setibanya kami di sana, kami melihat penyerang telah ditahan oleh para jemaah masjid,” jelas Rune yang turut menyatakan penyerang mempunyai rekod lampau.

Perdana Menteri Norway menyampaikan ucapan takziah kepada jemaah masjid al-Noor yang terlibat dalam insiden serangan tersebut.

“Kawasan rumah ibadah seperti masjid dan gereja sepatutnya menjadi kawasan selamat,” katanya.

Kali terakhir Norway digemparkan dengan serangan pengganas adalah pada 2011 apabila seorang lelaki bertindak meletupkan bom kereta di luar pejabat Perdana Menteri Norway dan menembak peserta perkhemahan di pulau berhampiran.

Related Articles

Leave a Reply