Home Semasa SPRM sangkal dakwaan terima arahan “butakan mata” kes Tabung Haji

SPRM sangkal dakwaan terima arahan “butakan mata” kes Tabung Haji

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 20 Dis – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyangkal dakwaan kononnya menerima arahan untuk ‘membutakan mata’ terhadap bukti serta mengugut saksi dalam siasatan kes melibatkan seorang pegawai kanan Lembaga Tabung Haji (TH).

SPRM dalam satu kenyataan hari ini, menegaskan bahawa pihaknya sentiasa bersikap profesional dan mengikut ‘rule of laws’ semasa menjalankan siasatan tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak.

Manakala tangkapan atau penahanan yang dilakukan SPRM bertujuan untuk membantu siasatan berdasarkan asas-asas kukuh.

“SPRM sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP), undang-undang dan peraturan yang ditetapkan semasa menjalankan siasatan dengan telus, bebas dan profesional tanpa memihak kepada mana-mana individu atau organisasi demi membersihkan negara ini daripada jenayah rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

“Perbuatan mengeluarkan kenyataan oleh mana-mana pihak atau individu berhubung kes yang sedang disiasat boleh mengganggu dan menjejaskan perjalanan siasatan yang juga seolah-olah memaksa SPRM mendedahkan hasil siasatan kepada masyarakat,” katanya.

SPRM dalam kenyataan itu juga berkata pihaknya tidak akan membuat sebarang pendedahan terhadap hasil siasatan dan hanya akan menyerahkan kertas siasatan yang lengkap kepada Jabatan Peguam Negara selaku Pendakwa Raya bagi membuat keputusan secara profesional.

Related Articles

Leave a Reply