Home Pertahanan dan Keselamatan Penyeludup berputih mata kerana polis dan tentera

Penyeludup berputih mata kerana polis dan tentera

by M.Daim

SERIKIN, 7 Mei – Seorang penyeludup kenderaan curi berputih mata apabila ditahan oleh anggota Tentera Darat Malaysia ketika cuba menyeberangi sempadan.

Saspek berusia 47 tahun itu telah ditahan bersama kenderaan Toyota Hilux oleh anggota tentera dari Batalion ke-13 Rejimen Askar Melayu Diraja dalam satu operasi yang dilancarkan oleh pihak tentera.

Operasi Serkap yang dijalankan semalam oleh pasukan infantri ATM adalah bertindak dari maklumat yang disampaikan oleh pihak PDRM IPD Bau.

Pihak PDRM menyampaikan maklumat kepada ATM mengenai kemungkinan sebuah -kenderaan curi akan diseludup keluar ke negara jiran melalui pintu sempadan Serikin.

Gagal – Cubaan untuk kaburi pihak berkuasa dengan menggunakan nombor pendaftaran palsu tidak berjaya hasil kerjasama antara ATM dan PDRM. Foto: Divisyen 1 Infantri

 

Anggota tentera bertindak menahan kenderaan yang dipandu laju oleh saspek ketika cuba -merentasi sempadan. Pemeriksaan mendapati kenderaan yang menggunakan nombor pendaftaran palsu adalah kenderaan yang dilaporkan hilang pada 30 April lalu.

Pihak tentera bertindak menahan saspek dan diserahkan kepada pihak IPD Bav untuk tindakan selanjutnya.

Anggaran jumlah rampasan dalam operasi terbabit bernilai RM 40,000.

Related Articles

Leave a Reply