Home Pertahanan dan Keselamatan Pesawat Tun Mahathir tidak disabotaj – DCA

Pesawat Tun Mahathir tidak disabotaj – DCA

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 28 Apr – Pihak Lembaga Penerbangaan Awam Malaysia (CAAM) hari ini mendapati bahawa tiada unsur sabotaj berlaku pada pesawat bekas Perdana Menteri ke-4 Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Pengerusi CAAM, Dato’ Sri Azharuddin A Rahman pada hari ini.

Menurut Azharuddin, pihak DCA telah melakukan siasatan terhadap tuduhan yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir semalam.

Pada petang semalam, Tun Dr Mahathir menyatakan bahawa pesawat Bombardier Challenger CL60 yang dinaiki beliau bersama isteri adalah rosak dan tidak dapat dibaiki dalam masa yang singkat.

Pesawat yang disewa khas itu dijadualkan berlepas ke Langkawi namun penerbangan dibatalkan oleh juruterbang setelah mendapati kerosakan pada pesawat boleh menjejaskan keselamatan penerbangan. Tun Dr Mahathir ketika tiba di Langkawi semalam menyatakan bahawa pesawat tersebut berkemungkinan disabotaj dan terdapat pihak yang cuba menghalang beliau untuk pergi ke Langkawi.

Beliau bersama Tun Dr Hasmah semalam tiba di Langkawi dengan menaiki pesawat lain.

Menurut CAAM, tuduhan pesawat disabotaj merupakan satu tuduhan yang serius dan pihak CAAM serta merta melancarkan siasatan menyeluruh. Siasatan tersebut merangkumi semakan dokumen dan rekod, pemeriksaan fizikal pada pesawat dan temubual bersama juruterbang serta pasukan senggara (maintenance) pesawat.

Siasatan mendapati kerosakan yang dialami adalah pada bahagian kiri tayar hadapan pesawat mengalami kebocoran dan kerosakan tersebut direkodkan pada 27 April 2018. Pihak penyelenggara pula memaklumkan kerosakan pada tayar tersebut telah dikesan dan mendapati kadar kebocoran angin tayar pesawat adalah tinggi.

Log teknikal dan perjalanan pesawat pula merekodkan bahawa kebocoran pada tayar dikesan pada hari yang sama dan tayar tersebut tidak dapat diganti kerana ketiadaan alat ganti. Dato’ Sri Azharuddin A Rahman sekali lagi menegaskan tuduhan sabotaj terhadap pesawat adalah satu tuduhan yang serius dan boleh menjejaskan reputasi industri aviasi tempatan dan juga nama negara.

Tambah beliau, tuduhan sebegini adalah begitu sensitif kerana melibatkan isu keselamatan lebih-lebih lagi pada waktu pilihan raya umum yang sedang berjalan. Pengerusi CAAM turut mengingatkan semua pihak untuk tidak membuat spekulasi dan tuduhan liar demi kepentingan politik masing-masing.

Lembaga Penerbangan Awam Malaysia adalah badan berkanun yang terdahulunya dikenali sebagai Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

Related Articles

Leave a Reply