Home Pertahanan dan Keselamatan ATM berjaya tahan 13 PATI Filipina

ATM berjaya tahan 13 PATI Filipina

by Air Times News Network

LAHAD DATU, 4 Apr – Angkatan Tentera Malaysia dari Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (MK ATB 2) telah berjaya menahan 13 pendatang asing tanpa izin (PATI) yang disyaki warga Filipina dipercayai cuba menyusup keluar dari negara ini secara haram melalui perairan Felda Sahabat Lahad Datu menuju ke perairan Sibutu, Filipina dengan menggunakan satu bot pancung pada 2 April lepas.

Operasi memintas yang dilaksanakan oleh kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) KD SRI PERLIS berdasarkan pengesan radar mendapati sebuah bot di dalam keadaan mencurigakan menuju ke perairan Filipina kira-kira jam 10.30 malam.

KD SRI PERLIS telah berjaya memintas dan menahan bot tersebut di 7.5 batu nautika tenggara Felda Sahabat.

Minyak Petrol yang cuba diseludup keluar – Foto: MyJointForce

Hasil pemeriksaan awal oleh pasukan terbabit mendapati semua PATI tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah. Turut ditemui ialah 49 tong berisi minyak 1,225 liter minyak petrol, 13 tong gas dan barang keperluan harian yang dipercayai cuba diseludup keluar untuk pasaran di negara jiran.

Komander ATB 2 Brigedier Jeneral Zarondin Md Amin berkata, MK ATB 2 akan sentiasa berwaspada dan memantau keselamatan di perairan ESSZONE terhadap semua elemen yang cuba memasuki atau keluar secara haram melalui perairan negara.

Kesemua suspek, barang rampasan dan bot terbabit diserahkan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Daerah Lahad Datu untuk tindakan lanjut.

 

Related Articles

Leave a Reply