Home Pertahanan dan Keselamatan Rekaan inovatif senjata api, senapang serbu Fedorov Avtomat

Rekaan inovatif senjata api, senapang serbu Fedorov Avtomat

by Muaz Rizqi

Senjata api merupakan salah satu inovasi terpenting dalam sejarah manusia yang telah memberi impak besar dalam bidang ketenteraan, keamanan, dan kebudayaan. Melalui perkembangan senjata api, ia telah bertindak membentuk landskap peperangan dan perubahan sosial di seluruh dunia.

Fedorov Avtomat yang juga dikenali sebagai M1916 adalah salah satu senapang serbu automatik yang direka oleh Vladimir Grigoryevich Fedorov pada tahun 1915. Senapang itu telah dihasilkan di Empayar Rusia dan kemudian di Republik Sosialis Persekutuan Persekutuan Soviet Rusia.

Pengeluaran pada mulanya ditubuhkan di Sestroretsk pada tahun 1918, tetapi telah dipindahkan ke kilang Madsen lama di Kovrov. Pengeluaran terbukti perlahan dan hanya 3,200 Avotmat 1916 telah dihasilkan menjelang bulan Oktober tahun 1925.

Fedorov digunakan ketika dalam Perang Dunia I dan juga turut digunakan dalam Perang Saudara Rusia dan dalam Perang Musim Sejuk. Ia juga merupakan bapa kepada Avtomat Kalashnikova yang dikenali sebagai AK-47.

Fedorov Avtomat digunakan oleh Kesatuan Soviet semasa menentang Finland pada tahun 1939.

Selepas Perang Dunia I dan Perang Saudara Rusia pada tahun 1922, Fyodorov dan seorang lagi pereka senjata Rusia iaitu Vasily Degtyaryov telah menyumbang tiga reka bentuk baharu kepada Fedorov Avtomat. Salah satu daripadanya ialah tambahan radiator jaket tong gaya Lewis Gun dan bipod yang dipasang atau dilekapkan.

Fedorov Avtomat ialah senjata berundur pendek, berkunci berkunci yang menembak dari bolt tertutup. Penguncian bolt dicapai dengan dua plat pengunci berbentuk dumbbell, dipasang pada kedua-dua sisi breech, laras penyelak dan bolt bersama melalui lug pada bolt.

Senjata ini turut menggunakan sistem gas-operated dan memiliki panjang sekitar 43 inci (110 cm) dengan berat sekitar 10 lbs (4.5 kg). Ciri pentingnya, ia dapat dioperasikan dalam mod semi-automatik dan automatik yang memberikan fleksibiliti dalam pertempuran jarak dekat dan separa dekat.

Ia juga menggunakan peluru berkaliber 6.5×50mm Arisaka dan kemudiannya diubah menjadi 6.5×50mmSR. Ciri kaliber senjata itu cukup unik karena ia jarang digunakan oleh senjata lain.

Dari segi ketepatan, senjata itu berkemampuan mencapai sasaran yang dalam jarak pada 200m. Namun jarak maksimumnya pula boleh mencapai sehingga 500m.

Meskipun Fedorov Avtomat tidak terkenal seperti senjata lain sebagai contoh Mosin Nagant atau Springfield, ia tetap menjadi salah satu tonggak dalam sejarah perkembangan senjata api. Reka bentuknya yang inovatif dan penggunaannya di medan perang menandakan kesan perubahan penting dalam evolusi senjata serbu moden. -airtimes

Related Articles

Leave a Reply