Home Pertahanan dan Keselamatan Ketua-ketua Polis negara ASEAN sepakat perkasakan keselamatan serantau

Ketua-ketua Polis negara ASEAN sepakat perkasakan keselamatan serantau

by Zaki Salleh

VIENTIANE, 20 OKT – Persidangan Polis ASEAN (ASEANAPOL) kali ke-41 memuktamadkan kata sepakat kesemua Ketua Polis negara ASEAN untuk memperkasakan keselamatan rantau tersebut.

Persidangan yang berlangsung pada 17 hingga 19 Oktober itu dipengerusikan Timbalan Menteri di Kementerian Keselamatan Awam merangkap Ketua Polis Republik Demokratik Rakyat Laos, Police Major General Khamking Pouilamanyong.

Sepanjang sesi ini beberapa siri mesyuarat bersama rakan dialog diadakan sehingga pada hari akhir.

Malaysia diwakili Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain.

Beliau turut memanfaatkan persidangan kali ini dengan menyuarakan kepentingan untuk mengekalkan kestabilan keamanan sejagat antara Malaysia dengan negara-negara luar.

Beberapa pegawai kanan PDRM turut serta  antaranya Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Dato’ Sri Mohd Shuhaily Mohd Zain; Timbalan Pengarah (Forensik/Perancangan Strategik) JSJ Bukit Aman, Dato’ Suresh Kumar G. Suppiah dan Ketua Urus Setia KPN, SAC Supramaniam Ramasamy.

Turut menyertai delegasi ialah Timbalan Pengarah (Risikan/Operasi) JSJ Komersil Bukit Aman, SAC Mohd Asmadi Yusoff dan Pengarah Perkhidmatan Polis Sekretariat Tetap ASEANAPOL, ACP Dr. Bakri Zainal Abidin.

Berlangsung sama dalam acara kemuncak ialah sesi tandatangan persefahaman antara Ketua-ketua Polis Negara ASEAN dengan wakil-wakil negara pemerhati dan pakar perunding termasuk organisasi serantau serta antarabangsa.

Persidangan kali ke-41 tahun ini ditutup dengan satu majlis makan malam yang dihoskan sendiri oleh Police Major General Khamking dekat Hotel Landmark.

Pada kesempatan sama, Ketua Polis Negara turut  menerima kunjungan hormat akhir daripada delegasi luar negara pada Persidangan ASEANAPOL.

Beliau menerima kunjungan daripada Federal Bureau Investigation (FBI) Legal Attache, Jagdeep Singh Khangura.

Antara isu pokok yang dibincangkan adalah untuk meningkatkan kerjasama antara FBI dengan PDRM khasnya dalam konteks ASEANAPOL dan keamanan sejagat bersama negara-negara Asia Tenggara.

Kali terakhir Persidangan ASEANAPOL diadakan ialah pada Mac tahun lalu di Kemboja.

Mengimbas sejarah, mesyuarat rasmi pertama Ketua Polis ASEAN telah diadakan di Manila, Filipina pada 21 hingga 23 Oktober 1981.

Ia bagi membincangkan hal-hal penguatkuasaan undang-undang dan kawalan jenayah, susulan daripada mesyuarat tahunan tersebut dinamakan Persidangan ASEANAPOL.

Objektif ASEANAPOL adalah untuk saling menyumbang dan menyinergikan sumber dan kepakaran kepolisan untuk menggagalkan  jenayah antarabangsa yang terancang.

Ini juga bagi mewujudkan peraturan serta Komuniti ASEAN yang lebih selamat. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #Keselamatan #PDRM

Related Articles

Leave a Reply