Home Pertahanan dan Keselamatan FPDA mulakan latihan peperangan di Malaysia dan Singapura, bukan ancaman kepada negara serantau

FPDA mulakan latihan peperangan di Malaysia dan Singapura, bukan ancaman kepada negara serantau

by M.Daim

KUANTAN, 4 OKT – Eksesais BERSAMA LIMA 2023 yang merupakan latihan gabungan tahunan antara  AngkatanTentera negara-negara Peraturan Pertahanan Lima Negara (Five Power Defence Arrangements (FPDA) bermula secara rasmi, hari ini.

Majlis Pembukaan Eksesais BERSAMA LIMA 2023 telah disempurnakan oleh Panglima Angkatan Bersenjata Singapura (SAF), Laksamana Madya Aaaron Beng Yao Cheng bertempat di Pusat Peperangan Bersama, Kem Al-Sultan Abdullah, Markas Angkatan Bersama, Kuantan.

Markas Angkatan Bersama (MkAB) dalam satu kenyataan berkata, eksesais ini dilaksanakan secara latihan lapangan (Field Training Exercise, FTX) bermula 2 Oktober sehingga 20 Oktober 2023 di sebahagian kawasan perairan,darat, udara Semenanjung Malaysia dan Singapura termasuk kawasan perairan serta udara Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) Malaysia di Laut China Selatan.

Panglima Angkatan Bersenjata Singapura (SAF), Laksamana Madya Aaaron Beng Yao Cheng menyempurnakan Majlis Pembukaan Eksesais BERSAMA LIMA 2023 di Kuantan.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Datuk Seri Mohammad bin Ab Rahman diberi perghormatan menyempurnakan pemakaian lencana Eksesais BL23 kepada wakil-wakil Angkatan Tentera negara-negara FPDA.

“Pemakaian lencana tersebut adalah sebagai simbolik bermulanya Eksesais BL23 secara rasmi,

“Eks BERSAMA LIMA 2023 melibatkan lebih 2300 orang anggota tentera dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan darat, laut dan udara,

“Ianya turut melibat sebanyak 7 buah kapal perang, 40 buah pesawat udara pelbagai jenis dan beberapa aset darat milik negara-negara FPDA,” kata kenyataan itu.

MkAB menegaskan, eksesais ini adalah bersifat defensif dan bukan satu bentuk ancaman kepada mana-mana negara serantau.

“Bersesuaian dengan falsafah perjanjian FPDA yang bersifat defensif, eksesais ini bukanlah sebagai satu bentuk ancaman kepada negara-negara sekitar,

“Ianya adalah latihan yang telah dirancang sesuai dengan tahap profesionalisme Angkatan Tentera negara-negara FPDA,

“Eksesais ini memberi peluang serta ruang kepada negara FPDA berkongsi kepakaran dan pendapat dalam menghadapi sebarang bentuk konflik pada masa hadapan,” jelas kenyataan itu.

Eks BERSAMA LIMA 2023 merupakan latihan gabungan tahunan antara angkatan tentera dari negara anggota FPDA yang diadakan secara tahunan di Malaysia serta Singapura.

Tambahnya, eksesais ini adalah  untuk melatih keupayaan pasukan pertahanan FPDA di dalam

mengatur-gerak, merancang dan menjalankan operasi di peringkat Combined Joint Task Force (CJTF) dengan mengkhususkan kepada integrasi taktikal gabungan dan bersama pada persekitaran pelbagai ancaman.

Eks BERSAMA LIMA 2023 merupakan latihan gabungan tahunan negara FPDA yang dilaksanakan secara bergilir oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Angkatan Bersenjata Singapura (SAF).

Semalam, Panglima Angkatan Tentera menegaskan wakil pertahanan dari negara serantau telah dijemput sebagai pemerhati eksesais ini melalui FPDA Observer Program.

Eksesais BERSAMA LIMA 2023 bermula secara rasmi pada 4 Oktober 2023.

“Program ini dilaksanakan bagi membina keyakinan dan ketelusan dengan rakan ASEAN sebagai pemerhati dalam latihan ketenteraan FPDA semenjak 2007,

“Program ini turut dijalankan dalam Eks BERSAMA LIMA 2023,” kata Mohammad pada sidang media selepas mempengerusikan Persidangan Panglima Angkatan Tentera FPDA ke-22 (22nd FPDA Defence Chiefs’ Conference, FDCC) di InterContinental, Kuala Lumpur.

Majlis Pembukaan Eks BERSAMA LIMA 2023 turut dihadiri oleh Panglima Angkatan Tentera Australia Jeneral Angus John Campbell, Panglima Angkatan Tentera New Zealand Air Marshal R. Short, Vice Chief Of Defence Force United Kingdom Jeneral Gwyn Jenkins, Panglima Tentera Darat Malaysia Jeneral Dato’ Muhammad Hafizuddeain Jantan, dan pegawai-pegawai kanan dari Angkatan Tentera negara-negara FPDA. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #Singapura #Australia #NewZealand #UnitedKingdom #FPDA

Related Articles

Leave a Reply