Home Teknologi Pertahanan #TeknologiPertahanan: Tentera Singapura guna teknologi dron swarm untuk kesan dan jejak sasaran

#TeknologiPertahanan: Tentera Singapura guna teknologi dron swarm untuk kesan dan jejak sasaran

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 25 SEPT –  Keupayaan teknologi pesawat tanpa pemandu sebagai mata hadapan Angkatan Tentera Singapura (SAF) dalam melaksanakan operasi tempur dipamerkan dalam Exercise Forging Sabre 2023 yang diadakan di Idaho, Amerika Syarikat.

Eksesais ini menyaksikan gandingan UAV HERON 1 dan dron swarm yang terdiri daripada dron mikro untuk menyampaikan maklumat kepada pusat pemerintahan.

Operator UAV serta Pakar Perisikan Udara merupakan antara elemen penting disebalik tabir operasi HERON 1 yang memberikan maklumat terkini kepada CCIS. Foto: Republic of Singapore Air Force

Pada Jumaat lalu, Menteri Pertahanan Singapura, Dr Ng Eng Hen berkongsikan beberapa keping gambar yang memaparkan penggunaan Pusat Kawalan dan Perintah Maklumat. (Command and Control Information System, CCIS).

Gambar yang dikongsikan mempamerkan UAV Heron-1 yang digunakan sebagai mata dan telinga oleh SAF dalam melakukan pemantauan serta tinjauan di barisan hadapan.

Tentera Udara Singapura (Republic of Singapore Air Force, RSAF) dalam satu hantaran di akaun media sosial rasminya menyatakan pelbagai peralatan berteknologi tinggi telah digunakan oleh mereka dalam eksesais tersebut.

Jet pejuang F-16 dilengkapi dengan sistem persenjataan berlepas semasa Eks Forging Sabre 2023. Foto: Republic of Singapore Air Force

“UAV Heron 1 memberikan maklumat semasa dan terkini kepada pusat kawalan,

“Pesawat ini bekerja sama dengan beberapa mikro UAV yang digunakan oleh RSAF dan Tentera Darat Singapura (Singapore Army, SA),

“Mikro UAV digunakan bagi mengesan dan menjejak sasaran tertentu pada altitud rendah,” katanya.

RSAF turut menjelaskan kesemua UAV ini digunakan untuk mengenal pasti situasi di medan pertempuran.

“Maklumat yang dikumpulkan dari kesemua UAV ini membantu kami untuk menentukan tindakan selanjutnya,

“Ini termasuk menentukan sama ada jet pejuang F-15SG, F-16 C/D atau helikopter AH-64D Apache digunakan untuk menggempur sasaran bergerak mahupun pegun,” katanya.

HERON 1 merupakan UAV MALE yang dioperasikan oleh Tentera Udara Republik Singapura. Foto: RSAF

Menurut laporan media antarabangsa, dron mikro yang digunakan oleh Singapura digunakan secara ‘swarm’ dan beroperasi secara autonomous.

Heron-1 merupakan UAV MALE yang dihasilkan oleh syarikat pertahanan Israel, IAI.

Dalam perkhidmatan tentera Singapura, Heron-1 telah dioperasikan bagi menggantikan peranan UAV Searcher yang digunakan oleh negara itu semenjak 1994.

UAV MALE keluaran IAI ini mula ditauliahkan dalam perkhidmatan RSAF pada tahun 2012.

Maklumat yang dikumpul dari UAV Heron 1 dan Mikro-UAV akan memberikan pengaruh kepada keputusan komander CCIS untuk bertindak balas. Foto: Republic of Singapore Air Force

Pada tahun 2017, Menteri Pertahanan Singapura, Dr Ng Eng Hen telah mengumumkan Heron-1 telah mencapai keupayaan operasi penuh dalam angkatan udara negara pulau itu.

UAV ini mampu untuk terbang pada ketinggian 6 kilometer di udara dan mempunyai jarak penerbangan sejauh 200km.

Selain Singapura, UAV Heron-1 turut digunakan oleh Vietnam, India, Jerman dan Turkiye. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply