Home Pertahanan dan Keselamatan #Pertahanan: Jual saham LTAT kepada swasta tak selari usaha perkasa ekuiti Bumiputera

#Pertahanan: Jual saham LTAT kepada swasta tak selari usaha perkasa ekuiti Bumiputera

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 12 SEPT – Kerajaan dituntut untuk memperjelaskan rasional di sebalik pengambilalihan pegangan 33 peratus saham Boustead Plantations Bhd (BHB) anak syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) oleh Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK) dengan pertimbangan tunai RM1.15 bilion.

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, tindakan melepaskan sejumlah saham berkenaan kepada syarikat swasta itu hanya menggagalkan sasaran negara untuk meningkatkan pemilikan ekuiti Bumiputera.

“Saya nak tanya apakah rasional kerajaan mengizinkan pembelian saham ini untuk dijual kepada KLK. Kenapa tak dijual kepada Sime Darby yang terletak di bawah PNB (Permodalan Nasional Berhad) kalau benar mahu mencapai sasaran Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) untuk pegangan ekuiti Bumiputera terus diperkasakan?,

“Ini satu kebimbangan yang turut merunsingkan para pencarum khususnya warga tentera,” katanya ketika membahaskan Kajian Separuh Penggal RMK12 bagi tempoh 2023-2025 di Dewan Rakyat, hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Kajian Separuh Penggal (KSP) RMK12 semalam berkata, Akta Tatakelola Sektor Awam dan Pelan Integriti akan diperkenalkan sebagai panduan tatakelola bebas rasuah kepada semua entiti, baik dalam sektor awam mahupun swasta.

Beliau berkata, penubuhan akta itu disenarai di bawah perkara pokok pertama iaitu memperkenalkan dua lonjakan utama meliputi tatakelola dan rangka kerja institusi, serta perundangan berkaitan rasuah.

Mengulas lanjut, Wan Ahmad Fayhsal berkata, keadaan berkenaan merunsingkan pencarum, malah kerajaan juga hilang 221,000 ekar tanah yang dijangkakan pada masa hadapan boleh dijadikan untuk projek pembangunan yang mana akan menyumbang keluaran dalam negara kadar (KDNK) lebih besar kepada negara.

“Sekarang ia menjadi tanda tanya kenapa Boustead Holdings Bhd (BHB) jual aset ini kepada KLK,

“Apakah Boustead (BHB) gagal uruskan ladang ini sehingga perlu jual aset-aset tersebut atau ia sebahagian daripada usaha untuk kambus ‘lubang’, masalah yang berlaku di bawah Boustead (BHB) yang melibatkan (projek) LCS (kapal tempur pesisir)?,

“Kami perlukan jawapan ini daripada Parlimen,” ujarnya lagi.

Pada 24 Ogos lalu, KLK memuktamadkan perjanjian kerjasama strategik (SCA) dengan LTAT dan BHB, yang menyaksikan KLK mengambilalih 33 peratus saham Boustead Plantations dengan pertimbangan tunai RM1.15 bilion.

Ketika ini, BHB menguasai 57.42 peratus kepentingan dalam Boustead Plantations manakala LTAT memegang 10.59 peratus kepentingan dalam syarikat perladangan itu. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply