Home Pertahanan dan Keselamatan MINDEF meterai kontrak RM10.128 billion, muktamadkan perolehanan FA-50 dan helikopter Blackhawk

MINDEF meterai kontrak RM10.128 billion, muktamadkan perolehanan FA-50 dan helikopter Blackhawk

by Zaki Salleh

LANGKAWI 25 Mei – Kementerian Pertahanan (MINDEF) mengumumkan beberapa perolehan aset pertahanan baharu yang sedang dilaksanakan untuk memperkukuhkan lagi Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Tentera Darat akan menerima empat buah helikopter Sikorsky UH-60A+ Blackhawk yang berfungsi sebagai platform kepada tim nukleus bagi tujuan latihan dan operasi.

Perolehan ini melalui sewaan daripada Aerotree Defence & Services Sdn Bhd.

Seperti dijangka kontrak juga dimeterai  bagi pembelian 18 buah pesawat tempur ringan dwifungsi (LCA/FLIT) FA-50 daripada Korea Aerospace Industries, Ltd. (KAI).

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) juga akan memperoleh tiga unit Unmanned Aerial System (UAS) and Associated Support Category Medium Altitude Long Endurance (MALE) Fasa 1 daripada Turkish Aerospace Industries.

Turut diterima ialah dua unit Maritime  Patrol Aircraft (MPA) Fasa 1 dan Associated Equipments dari Leonardo S.P.A.

Lima kontrak ini adalah sebahagian daripada 42 kontrak bernilai RM10.128 billion telah dimuktamadkan meliputi 20 dokumen kontrak, 21 surat setuju terima dan dua surat niat.

Sebagai tambahan, MINDEF kini dalam perancangan untuk memperolehi lebih banyak aset pertahanan di bawah Rancangan Malaysia seterusnya.

Terdahulu, kesemua perolehan tersebut dimeterai pada hari ketiga Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA 2023).

Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Utama Mohamad Hassan hadir menyaksikan majlis menandatangani dokumen kontrak berkenaan.

Ketua Setiausaha kementerian, Dato’ Seri Muez Abd Aziz mewakili kerajaan Malaysia bagi menandatangani perjanjian tersebut. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply