Home SemasaGlobal Amerika Syarikat lulus penjualan 220 Tomahawk kepada Australia

Amerika Syarikat lulus penjualan 220 Tomahawk kepada Australia

by M.Daim

CANBERRA, 18 Mac – Kerajaan Amerika Syarikat telah meluluskan penjualan 220 peluru berpandu kruis Tomahawk kepada Australia dengan nilai US$895 juta.

Kelulusan penjualan dimaklumkan oleh pihak Pentagon dalam satu notifikasi Defense Security Cooperation Agency (DSCA) kepada pihak Kongres.

Namun begitu, notifikasi ini tidak bermakna penjualan tersebut telah selesai atau kontrak perolehan telah dimeterai.

Kelulusan penjualan peluru berpandu ini merupakan perkembangan terbaharu yang dialami Australia selepas perolehan kapal selam berkuasa nuklear negara itu telah diluluskan di bawah rangka kerja AUKUS.

“Untuk mempunyai keupayaan misil serangan jarak jauh merupakan penting untuk negara,

“Ini memberikan kita keupayaan untuk menggempur sasaran lebih jauh dari kawasan pesisir dan ia merupakan satu jalan menjamin keselamatan Australia,” kata Timbalan Perdana Menteri Australia, Richard Marles yang dipetik oleh Canberra Times.

Beliau menambah, Canberra sentiasa berusaha sedaya upaya untuk memastikan kekuatan angkatan pertahanan negara itu mampu untuk membendung musuh sejauh yang boleh dari kawasan daratan Australia.

“Peluru berpandu (Tomahawk) merupakan komponen kritikal (penting) di mana ia mampu dilancarkan dari kapal selam,” jelasnya. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply