Home Pertahanan dan Keselamatan Kerajaan serius banteras pencerobohan nelayan asing, kekang jenayah rentas sempadan

Kerajaan serius banteras pencerobohan nelayan asing, kekang jenayah rentas sempadan

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 15 Feb – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menegaskan, kerajaan memandang serius isu pencerobohan nelayan asing di perairan negara dan sedang bertindak untuk menangani jenayah itu.

Beliau berkata, sekiranya ia tidak dibendung, aktiviti pencerobohan itu boleh mengakibatkan berlakunya jenayah yang lebih serius.

Tegasnya, kerajaan amat menyedari ancaman pencerobohan nelayan asing, yang turut menyebabkan negara terdedah kepada jenayah penyeludupan dadah, barangan, pemerdagangan manusia, lanun dan kerosakan alam sekitar.

Saifuddin memberi jaminan, bahawa kerajaan sedang melaksanakan tindakan bagi mengatasi semua isu dan ancaman berkenaan, antaranya menerusi penguatkuasaan berterusan, penambahbaikan aset serta perbincangan antara kerajaan (G2G) dengan negara jiran.

“Saya baru balik dari Bangkok, Thailand selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha dan isu ini turut disinggung,

“Ini kerana pencerobohan nelayan asing dalam wilayah kita akan mengundang ketegangan hubungan diplomatik kalau tak kena cara, jadi kami bincang langkah yang perlu dibuat,

“Kerajaan sangat sedar jika tak dikawal isu pencerobohan nelayan asing, kita akan terdedah pada aktiviti jenayah lain seperti penyeludupan dadah, pemerdagangan manusia, penyeludupan barangan, lanun dan kerosakan alam sekitar akibat ‘over fishing’ (tangkapan hasil laut berlebihan),

“Itu semua dalam radar tindakan kerajaan,” katanya ketika sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Datuk Ahmad Marzuk Shaary (PN-Pengkalan Chepa) yang bertanyakan sama ada kerajaan akan bertindak di luar kebiasaan bagi mengatasi isu pencerobohan nelayan asing, yang membawa ancaman pelbagai jenayah serius lain.

Terdahulu, Saifuddin menjawab soalan asal Ahmad Marzuk mengenai tindakan kerajaan terhadap pencerobohan nelayan Vietnam di perairan negara.

Menurutnya, pihak berkuasa telah melaksanakan pelbagai operasi dengan menahan lebih 5,000 nelayan dan 500 bot asing.

Antaranya operasi yang dilakukan ialah melalui Operasi Naga yang dilaksanakan secara bersepadu membabitkan Kementerian Pertahanan (MINDEF), Jabatan Perdana Menteri (JPM), Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) serta Kementerian Dalam Negeri (KDN).

“Seluruh agensi kawal selia ini melakukan operasi dan hasilnya 48,000 pemeriksaan dilakukan, 280 bot nelayan Vietnam ditangkap dan 3,240 krew nelayan ditahan,

“Selain itu, Ops Kuda Laut membabitkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) yang membanteras pencerobohan bot nelayan asing dan setakat Disember tahun lalu, 223 bot nelayan asing ditahan dan 2,264 krew ditangkap,” jelasnya lagi.

Dalam masa yang sama, beliau menjelaskan, APMM mempunyai rancangan jangka pendek, sederhana dan panjang dalam meningkatkan keupayaan aset.

“Buat masa sekarang, Maritim Malaysia ada aset laut dan udara. Permohonan radar ada dibuat ketika Rolling Plan Kedua dan Ketiga, tetapi setakat ini belum berjaya. Tapi kami akan terus pohon,

“Namun, dengan keupayaan aset semasa pun APMM menunjukkan keupayaan sangat cemerlang apabila merekodkan 300,000 pemeriksaan kapal keseluruhan secara fizikal sepanjang tahun lalu dan bukan nelayan saja,” jelasnya lagi. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply