Home Pertahanan dan Keselamatan TLDM ‘terpaksa’ bertahan dengan aset sedia ada sementara menanti yang baharu

TLDM ‘terpaksa’ bertahan dengan aset sedia ada sementara menanti yang baharu

by M.Daim

Baru-baru ini, Panglima Tentera Laut, Laksamana Datuk Abdul Rahman Ayob menyatakan keperluan perolehan LMS Batch 2 (LMSB2) untuk Tentera Laut Diraja Malaysia.

Menurut beliau, TLDM telah memohon sebanyak 3 buah LMSB2 dan sedang menanti keputusan daripada kerajaan.

Abdul Rahman turut menyatakan harapan bahawa perolehan LMSB2 dapat diputuskan pada tahun ini. Tambahnya, perolehan sebegini akan memakan masa beberapa tahun sebelum kapal tersebut akan dioperasikan oleh TLDM.

“Permohonan ini kita harap dapat dilaksanakan, dapat diluluskan pada tahun ini. Untuk membolehkan kita melaksanakan perolehan memakan masa,

“Sebab membina kapal ini memakan masa, paling kurang 3 tahun. Untuk tempoh tersebut kita masih lagi kekurangan,

“Kita berharap permohonan LMSB2 dapat kelulusan segera,” kata Panglima Tentera Laut.

Kelewatan LCS telah memberikan pelbagai impak negatif kepada perancangan jangka panjang TLDM. Foto: AirTimes/M Daim

Sudah tentu, pembinaan kapal adalah memakan masa yang agak lama. Ini dengan melihat secara imbas terhadap proses yang perlu dilalui sebelum sesebuah vesel itu ditauliahkan dalam perkhidmatan sesebuah angkatan laut.

Selepas kontrak dianugerahkan, perolehan kapal akan menerusi pelbagai fasa seperti peletakan tunas, pemotongan besi, pembinaan, penamaan dan juga pelancaran. Walaupun telah dilancarkan, kapal tersebut akan perlu melalui proses beberapa ujian sehingga ia telah dipastikan sesuai (fit) untuk ditauliahkan dalam perkhidmatan. Itu adalah penerangan secara ringkas mengenai perjalanan sesebuah pembinaan kapal sebelum ia berkhidmat.

Persoalannya, mengapa TLDM amat memerlukan keputusan pada kadar segera walaupun pembinaan kapal memakan masa?

Jawapan oleh Panglima Tentera Laut sudah cukup jelas untuk menggambarkan bahawa TLDM perlu bertahan dengan aset sedia ada sementara menanti kapal baharu siap.

TLDM telah melaksanakan pelbagai program untuk memastikan aset sedia ada berupaya untuk memikul amanah sementara menanti kapal baharu. Foto: TLDM/Markas Pemerintahan Armada Timur

Senario ini sudah dapat dilihat dalam beberapa tahun kebelakangan terutamanya ketika program LCS terbantut.

Tatkala LCS lewat disiapkan, TLDM telah melaksanakan pelbagai inisiatif bagi memastikan aset-aset yang sedia ada untuk terus memainkan peranan dalam mempertahankan kedaulatan perairan negara.

Antara inisiatif yang dilaksanakan oleh TLDM adalah Obsolescence Programme (OP), Repowering Programme dan SMART Refit. Ketiga-tiga inisiatif ini adalah kesan sampingan kelewatan progranm LCS yang mungkin tidak mendapat perhatian umum pada ketika ini.

Daripada pengalaman penulis dalam bidang industri, sesuatu kejadian akan memberikan impak yang pelbagai dan juga peringkat. Dalam bahasa Inggerisnya, ‘domino effect’.

Perolehan NGPV pada era 1990-an bertujuan untuk menggantikan beberapa buah kapal-kapal TLDM khususnya FAC yang telah dimamah usia. Namun, masih ada kapal-kapal yang hendak digantikan oleh NGPV terus beroperasi sehingga ke hari ini.

Kesan kelewatan NGPV pada satu ketika dahulu sudah pun mula menggigit TLDM sedikit demi sedikit. Seandainya dibiarkan dan tiada jalan penyelesaian yang ampuh, lambat laun kedaulatan perairan negara kian terancam.

Isu ancaman perairan negara tidak boleh disembunyikan lagi memandangkan beberapa golongan rakyat Malaysia mula menyuarakan rasa tidak senang mereka terhadap gangguan-gangguan yang dihadapi di laut.

Ketika perkara sebegini berlaku, TLDM sudah tentu akan terpalit kerana tanggungjawab untuk mempertahankan perairan negara turut diletakkan pada bahu mereka. Walaupun diselubungi dengan isu aset yang usang, TLDM berusaha sebaik mungkin bagi memastikan aset mereka tetap diaturgerak walaupun kawasan perairan negara teramatlah luas untuk dijaga jika dibandingkan dengan status aset semasa.

Walaupun rakyat Malaysia diberikan pendedahan maklumat mengenai pencerobohan nelayan asing, hakikatnya, ancaman kedaulatan perairan negara adalah lebih dari pencerobohan nelayan asing dan penyeludup. Foto: TLDM

Maka, tidak hairanlah timbul kata-kata hikmat ‘Ibarat menebang pokok guna pisau cukur’  dilantunkan pada tahun lalu.

Mungkin kelewatan LCS akan memburukkan lagi impak negatif yang diterima oleh TLDM lantaran kegagalan projek NGPV? Kesannya sudah kelihatan dan secara tidak langsung membantutkan perjalanan 15-to-5.

Semalam, Panglima Tentera Laut ada menyatakan perubahan pada Program 15-to-5 semasa sidang media di Auditorium Wisma Pertahanan.

Beliau membayangkan perubahan adalah tidak begitu drastik kerana ia masih berasaskan kepada perancangan asal 15-to-5.

Walau apa jua sekalipun, keperluan mustahak TLDM untuk memperolehi aset tidak dapat dinafikan lagi. Sudah tentu kerajaan mahupun TLDM akan mengorak langkah baharu bagi memastikan pisang tidak akan berbuah untuk kali ketiga.

Perolehan baharu dan pelaksanaannya perlu dilaksanakan secara serius serta berhati-hati. Malah, langkah ini teramatlah perlu kerana kita tidak mahu status Malaysia sebagai sebuah negara maritim hanya terpahat di atas kertas tetapi tiada pada peringkat pelaksanaan. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply