Home Pertahanan dan Keselamatan 11 tahun Tentera Darat kekal juara Triathlon Tanjung Bidara Challenge

11 tahun Tentera Darat kekal juara Triathlon Tanjung Bidara Challenge

by Nurulhuda

MELAKA, 18 Dis – Tentera Darat Malaysia (TDM) terus mengekalkan penguasaannya selama 11 tahun dalam Kejohanan Triathlon Tanjung Bidara Challenge apabila muncul juara keseluruhan dengan masa terkumpul 16 jam 18 min 44 saat menewaskan tim-tim perkhidmatan lain.

Kejohanan yang diadakan di sekitar kawasan Pantai Tanjung Bidara ini melibatkan disiplin renang sejauh 1.5 kilometer (km), berbasikal 40 km dan larian 10 km.

Bagi kategori pertandingan, ia melibatkan acara tertutup diantara 3 cabang perkhidmatan ATM, tertutup formasi TDM, terbuka lelaki dan wanita serta relay.

Selain itu, terdapat sebanyak 10 peserta daripada 8 buah negara yang berada di Malaysia.

Majlis penutup telah disempurnakan oleh Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan (OPLAT) Tentera Darat, Mejar Jeneral Malek Razak Sulaiman yang menyaksikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) merangkul tempat kedua dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mendapat tempat ketiga keseluruhan.

Manakala Triathlet Terpantas disandang oleh Truper Lokman Hakim Razali dari pasukan Markas 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK).

Dalam ucapannya, Malek Razak menzahirkan ucapan tahniah kepada penganjur yang telah melaksanakan kejohanan kali ini dengan jayanya dengan penglibatan seramai 397 peserta yang terdiri dari warga ATM, awam dan antarabangsa.

“Penyertaan ini menunjukkan satu sambutan yang baik dari semua peserta, dan kami berharap dapat diteruskan untuk pertandingan yang akan datang,

“Penganjuran sukan ini terpaksa ditanggungkan selama 2 tahun akibat wabak pandemik COVID-19 yang melanda negara,

“Dan perancangan untuk tahun hadapan, sukan ini akan dilaksanakan secara dwi tahunan dimana tahun hadapan akan diadakan pertandingan Orienteering (Pandu Arah) yang hanya melibatkan warga ATM. Manakala, kejohanan Triathlon akan diadakan pada tahun berikutnya,” jelasnya ketika Majis Penutup Kejohanan Triathlon Tanjung Bidara Challenge 2022, hari ini.

Beliau berkata, dengan kategori yang dipertandingan dalam kejohanan ini, ia menepati keperluan warga ATM dimana sukan Triathlon adalah satu sukan lasak diperingkat ATM yang memerlukan komitmen, kecerdesan fizikal dan mental yang tinggi.

“Sukan ini merupakan salah satu asas untuk melahirkan seorang olahragawan dan olahragawai ATM yang bermutu tinggi,

“Selain itu, ia juga menepati keperluan ATM itu sendiri iaitu warga tentera mestilah tangkas, gagah, kuat mental dan fizikal. Secara keseluruhan sukan ini merangkumi keperluan sebagai seorang anggota tentera,” ujarnya lagi.

Turut hadir, Panglima 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK), Mejar Jeneral Nubli Hashim, Pengerusi Sukan Lasak ATM, Kolonel Fazdil Husin dan Exco Pembangunan Belia Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Negeri Melaka, VP. Shanmugam a/l V. Pitchay. -airtimes.my

Galeri gambar:

Related Articles

Leave a Reply