Home Pertahanan dan Keselamatan APMM tahan 2 vesel tempatan, tangkap ikan diluar zon dibenarkan

APMM tahan 2 vesel tempatan, tangkap ikan diluar zon dibenarkan

by Air Times News Network

BINTULU, 13 Sept – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Bintulu berjaya menahan 2 vesel nelayan tempatan kerana disyaki melakukan aktiviti perikanan tanpa kebenaran iaitu menangkap ikan kurang daripada jarak yang dibenarkan di Pantai Samalaju pada 6 September lalu.

Kedua-dua vesel berkenaan telah ditahan di kedudukan lebih kurang 4 dan 6 batu nautika dari pantai tersebut.

Pengarah APMM Bintulu, Kepten Maritim Mohd Khairol Anuar Saad berkata, vesel nelayan tersebut ditahan ketika melakukan aktiviti penangkapan ikan secara menunda.

“Penahanan itu dilakukan atas aduan dari komuniti setempat kerana segelintir vesel menceroboh serta merosakkan peralatan menangkap ikan seperti nelayan pesisir pantai,

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati kedua-dua vesel berkenaan telah dikendalikan oleh 5 kru termasuk tekong,” jelas beliau.

Menurutnya, 2 orang tekong termasuk semua kru yang ditahan merupakan warga Indonesia berumur antara 28 hingga 77 tahun serta kesemuanya mempunyai dokumen pengenalan diri iaitu passport.

“APMM turut menyita 2 vesel tersebut, peralatan menangkap ikan jenis pukat tunda serta 150 kilogram hasil tangkapan ikan campur,

“Kesemua kru dan kru yang ditahan diiringi ke Pusat Tahanan Vesel APMM Bintulu untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat bagi siasatan lanjut,” ujarnya.

Jelasnya lagi, kedua-dua vesel akan disiasat di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen dengan melakukan aktiviti menangkap ikan kurang daripada jarak yang dibenarkan dan boleh dikenakan kompaun daripada Jabatan Perikanan Malaysia. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply