Home Pertahanan dan Keselamatan 500 anak veteran ATM lepasan SPM ditawar Program Pengajian Asasi Sastera secara percuma

500 anak veteran ATM lepasan SPM ditawar Program Pengajian Asasi Sastera secara percuma

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Seramai 500 anak-anak veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang layak akan ditawarkan mengikuti Program Pengajian Asasi Sastera secara percuma setiap tahun.

Markas ATM dalam hantaran di media sosialnya berkata, program ini dilaksanakan melalui kerjasama strategik antara Kementerian Pertahanan melalui Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV) menerusi memorandum persefahaman (MoU) bersama Universiti Tun Abdul Razak Sdn Bhd (UNIRAZAK).

Majlis menandatangani MoU telah disempurnakan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz di Wisma UNIRAZAK, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, hari ini.

“JHEV ATM secara rasminya akan melebarkan lagi jaringan kerjasama dalam usaha meningkatkan taraf pendidikan anak-anak veteran ATM melalui MoU bersama pihak UNIRAZAK,” katanya.

Menurutnya, menerusi program ini, yuran pengajian adalah bernilai RM12,500 untuk setiap anak veteran ATM dan pembiayaan ini sepenuhnya ditanggung oleh pihak UNIRAZAK dengan persetujuan kerjasama strategik bagi tempoh 5 tahun sehingga tahun 2026 dengan kos keseluruhan berjumlah RM31.3 juta.

“Dalam memastikan kerjasama strategik ini lebih bermakna, Yayasan Veteran ATM iaitu Yayasan yang bertujuan membantu penyaluran dana kepada program-program kebajikan termasuk asnaf-asnaf veteran ATM dan tanggungannya telah bersetuju untuk membantu membiayai caj pentadbiran sebanyak RM100 bagi setiap pelajar yang menyertai program pengajian ini,

“Peluang yang ditawarkan kepada anak-anak veteran ATM ini sangat luar biasa, menarik dan secara langsung melambangkan keprihatinan Kementerian Pertahanan terhadap kebajikan veteran khasnya dalam skop peningkatan pendidikan anak-anak,” ujarnya.

Mengulas lanjut, program pengajian ini merupakan salah satu inisiatif dalam membantu anak-anak Veteran ATM untuk keluar daripada kepompong kemiskinan terutamanya bagi mereka yang kini dalam kategori anak-anak asnaf veteran ATM atau kurang berkemampuan.

“Program pengajian yang ditawarkan kepada anak-anak veteran ATM ini mampu merealisasikan impian mereka kerana peningkatan pendidikan itu turut mengubah latar ekonomi sesebuah keluarga dengan lahirnya modal insan yang lebih berjaya,” jelasnya.- airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply