Home Pertahanan dan Keselamatan Tragedi bot karam: Operasi pencarian sukar ekoran cuaca tidak menentu

Tragedi bot karam: Operasi pencarian sukar ekoran cuaca tidak menentu

by Nurulhuda

KOTA TINGGI, 18 Dis – Keadaan cuaca yang tidak menentu di lokasi dengan hujan serta ombak besar menghadkan jarak penglihatan sewaktu operasi mencari dan menyelamat (Op Carilamat) mangsa tragedi bot karam yang memasuki hari ke-4 hari ini.

Timbalan Pengarah Operasi Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) Johor, Kepten Maritim Simon Templer Lo Ak Tusa berkata, berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu itu, pencarian udara tidak dapat dilaksanakan pada sebelah pagi.

Menurutnya, pencarian pada sebelah pagi hanya dilaksanakan oleh 4 aset laut daripada APMM, Pasukan Polis Marim (PPM), dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sahaja.

Manakala, pencarian melalui udara dirancang dilaksanakan sebelah petang sekiranya keadaan cuaca mengizinkan.

Beliau menjelaskan, sehingga jam 3.00 petang tiada penemuan baharu dilaporkan oleh pasukan penyelamat dan jumlah mangsa yang disyaki masih hilang, iaitu seramai 16 orang pendatang asing tanpa izin (PATI).

Terdahulu, Simon menjelaskan, operasi menyelamat hari ke-4 ini diperluaskan kepada 76.5 batu nautika persegi untuk aset udara manakala pencarian di laut pula merangkumi 106.02 batu nautika persegi.

“Keseluruhan lokasi pencarian setakat ini adalah seluas 182.5 batu nautika persegi meliputi Tanjung Balau hingga ke Sungai Rengit,

“Sehingga kini, tiada penemuan baharu direkodkan selepas penemuan satu mayat pagi semalam,” jelasnya dalam kenyataan, pada Sabtu.

Pada masa yang sama, beliau menasihatkan komuniti maritim terutamanya nelayan agar menangguhkan aktiviti di laut sekiranya keadaan cuaca bertambah buruk dan hendaklah sentiasa peka kepada amaran-amaran cuaca yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia terutamanya kepada bot-bot kecil. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply