Home Pertahanan dan Keselamatan Polis Marin usir 4 lagi PATI Filipina ceroboh perairan negara

Polis Marin usir 4 lagi PATI Filipina ceroboh perairan negara

by Air Times News Network

LAHAD DATU, 8 Jun – Pasukan Polis Marin (PPM) Lahad Datu mengusir 4 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Filipina yang cuba mencerboh perairan Laut Tungku, hari ini.

Pegawai Pemerintah Markas Operasi PPM Lahad Datu, Superintenden Gan Ping Sin berkata, penahanan dan pengusiran dilakukan oleh pasukannya yang sedang melakukan rondaan Operasi Benteng COVID-19 di perairan tersebut.

“Anggota pasukan telah berjaya mengesan dan memintas satu pumpbot yang dinaiki oleh 3 orang lelaki dan seorang perempuan dewasa dalam keadaan mencurigakan dari perairan negara jiran memasuki perairan negara,

“Juragan dan penumpang bot tersebut berasal dari Sitangkai, Filipina yang hendak menuju ke Telisai Tungku,

“Mereka yang ditahan gagal mengemukakan sebarang dokumen perjalanan yang sah semasa diperiksa,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut beliau, kesemua PATI telah diarah untuk berpatah balik dengan diiring sehingga keluar dari perairan negara.

“PPM Lahad Datu sentiasa komited dalam menjalankan tanggungjawab menguatkuasakan kawalan pergerakan di kawasan perairan negara khususnya Lahad Datu bagi mengekang penularan wabak penyakit pandemik COVID-19 dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba membolosi persempadanan negara.” ujarnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply