Home Pertahanan dan Keselamatan Op Benteng: 1,215 PATI, 215 tekong berjaya ditahan sejak 1 Mei

Op Benteng: 1,215 PATI, 215 tekong berjaya ditahan sejak 1 Mei

by Nurulhuda

PUTRAJAYA, 3 Jul – Seramai 1,215 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dan 215 orang tekong telah ditahan kerana cuba memasuki sempadan negara secara haram terutama di lorongtikus sejak 1 Mei sehingga semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, turut berjaya ditahan 80 individu yang disyaki penyeludup serta 39 buah kapal dalam Operasi Benteng.

Beliau berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) juga telah membuat 68 Sekatan Jalan Raya (SJR) Operasi Benteng dan memeriksa 42,336 kenderaan bagi mengekang kemasukan PATI terutamanya di lorong tikus.

“PDRM telah berjaya menahan 9 warganegara asing di Sekatan Jalan Raya Operasi Benteng atas kesalahan imigresen,

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan tidak akan berkompromi terhadap mereka yang terlibat dalam penyeludupan masuk PATI,” jelasnya dalam sidang media di Putrajaya, hari ini.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri turut menjelaskan PDRM telah menahan 16 individu atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Daripada jumlah itu, 2 individu telah direman manakala 14 individu lagi telah dikenakan kompaun,” tambahnya. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply