Home Pertahanan dan Keselamatan Paluan berundur MK 5 BGD disempurnakan oleh PTD

Paluan berundur MK 5 BGD disempurnakan oleh PTD

by Bernama

PENAMPANG, 4 Sept – Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi menyempurnakan acara menurunkan Bendera Angkatan Petugas 450 (AT 450) dan Paluan Berundur Markas Briged Kelima Infantri Malaysia (MK 5 Bgd) di Kem Lok Kawi di sini, semalam.

Upacara paluan berundur dilaksanakan di Padang Kawad Regimen Keenam Artileri Diraja (6 RAD) itu, adalah sebagai satu aktiviti rejimental ketenteraan bertujuan memperingati dan menzahirkan sejarah sesebuah formasi atau pasukan.

MK 5 Bgd telah ditubuhkan pada 1 Jan 1964 di Tawau dan berpindah ke Kem Lok Kawi pada 9 Okt 1970.

Sel Perhubungan Raya Tentera Darat dalam satu kenyataan berkata acara pada hari ini menyaksikan MK 5 Bgd yang telah bertapak selama 49 tahun di Kem Lok Kawi, akan berpindah dan diaturgerak ke Kem Paradise, Kota Belud.

Menurut kenyataan itu, ia selaras dengan pemodenan dan penetapan oleh pucuk pimpinan Tentera Darat Malaysia (TDM), bahawa tahun ini merupakan tahun latihan dan penjajaran, terdapat keperluan TDM untuk menjajarkan semula struktur pemerintahan.

Salah satu daripada keperluan penjajaran tersebut adalah memperkemas struktur organisasi TDM di Sabah, dengan menempatkan semula MK AT 450 di Kem Lok Kawi yang bertukar designasi kepada Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div).

Ia bagi mempertingkatkan kecekapan pemerintahan, kawalan dan komunikasi dalam menjaga keamanan dan keselamatan negeri Sabah, menurut kenyataan itu.

Kem Lok Kawi akan menjadi lokasi semula pemerintahan MK AT 450 yang ditubuhkan pada 27 Mac 2014 di Kem Lok Kawi dan berpindah ke Kem Paradise, Kota Belud pada 15 April 2015.

Kenyataan itu berkata MK AT 450 ditubuhkan berlanjutan daripada insiden Lahad Datu dan selari dengan perkembangan geo-strategik semasa di Sabah.

MK AT 450 yang merupakan elemen nukleus sebuah divisyen berfungsi untuk melaksanakan tugas merancang, memerintah dan mengawal semua operasi daratan di Sabah.-Bernama

 

 

Related Articles

Leave a Reply