Home Pertahanan dan Keselamatan Tidak wajar untuk dedah aset negara – Arshad Raji

Tidak wajar untuk dedah aset negara – Arshad Raji

by Noor Sheila Amin

PETALING JAYA, 2 Ogos – Presiden Patriot, Arshad Raji, berkata menteri pertahanan, Mohamad Sabu tidak boleh mendedahkan tahap kesediaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan “tidak wajar” untuk mendedahkan aset pertahanan negara.

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu mendedahkan bahawa hanya empat jet pejuang TUDM yang boleh terbang di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Mohamed Arshad Raji, yang merupakan presiden Persatuan Patriotik Kebangsaan,  mengulas mengenai laporan oleh The Star di mana Mohamad berkata bahawa hanya empat daripada 18 Sukhoi Su-30MKM TUDM dapat terbang, sementara yang lain sedang dalam proses pembaikan.

TUDM juga mempunyai 10 jet pejuang MiG-29. Jet tempur MiG-29 memasuki perkhidmatan pada tahun 1995, manakala enam Sukhois disampaikan pada tahun 2007 dan selebihnya pada tahun 2009.

“Kita tidak perlu mengatakan bahawa hanya empat Sukhoi kita boleh terbang. Ini adalah aset ketenteraan penting. Adalah penting bahawa orang ramai berasa yakin dan yakin bahawa langit kita dapat dilindungi, “kata Arshad.

Artikel berkaitan : 14 Sukhoi tidak boleh terbang – Menteri Pertahanan

“Negara-negara di seluruh dunia juga mengekalkan tahap kesediaan tertentu, walaupun pada masa damai, untuk mengatasi ancaman luaran, jadi kami tidak mahu orang lain mengetahui tahap kesediaan kami.”

Beliau memahami keinginan kerajaan untuk ketelusan, dalam hal keselamatan dan pertahanan, maklumat harus dibatasi kepada ahli parlimen dan bukannya diberitahu kepada orang ramai.

“Kami membelanjakan berbilion untuk pertahanan setiap tahun jadi mesti ada sebab kenapa aset kita tidak dalam keadaan yang sepatutnya” katanya.

Sementara itu, penganalisis pertahanan bebas Lam Choong Wah berkata beliau tidak melihat kenyataan Mohamad sebagai satu masalah kerana ia dalam situasi masa aman.

Pada masa itu, katanya, negara-negara seperti Jerman, Jepun dan Inggeris juga telus.

“Jepun menghadapi ancaman yang lebih besar, iaitu peluru berpandu Korea Utara, tetapi mereka masih berlatih ketelusan tentera yang tinggi.

“Ia bergantung pada tahap ancaman, bukan kesediaan aset. Tiada siapa yang akan mendedahkan ini semasa tempoh konflik, “kata Lam, yang merupakan bekas rakan senior di bidang pemikir Research for Social Advancement.

Related Articles

Leave a Reply