Home Pertahanan dan Keselamatan Kerjasama pertahanan Singapura, Malaysia akan diteruskan – MENHAN

Kerjasama pertahanan Singapura, Malaysia akan diteruskan – MENHAN

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 2 Jun – Menteri Pertahanan Malaysia yang baharu dilantik Mohamad Sabu mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong di Istana semalam dalam satu acara di luar Dialog Shangri-La (SLD)  ke-17.

Mohamad kini berada di  Singapura bagi menghadiri SLD.

Dalam pertemuan itu, Hsien Loong mengucapkan tahniah kepada Mohamad atas lantikannya sebagai menteri pertahanan, menurut kenyataan Kementerian Pertahanan Singapura.

Menurut kenyataan itu lagi pada pertemuan itu, Hsien Loong dan Mohamad menegaskan semula hubungan erat dan luas antara Singapura dan Malaysia.

Mereka membincangkan tentang kerjasama pertahanan yang berterusan antara Singapura dan Malaysia, termasuk pada platfom pelbagai hala seperti Mesyuarat Menteri -Menteri Pertahanan Asean (ADMM) dan ADMM-Plus, Perjanjian Pertahanan Lima Negara (FPDA), dan rondaan Selat Melaka, untuk manfaat kedua-dua negara.

Ketika di Singapura,  Mohamad akan bertemu Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Penyelarasan bagi Keselamatan Negara Teo Chee Hean,  dan Menteri Pertahanan  Dr Ng Eng Hen.

Beliau juga akan bertemu menteri-menteri pertahanan  FPDA dalam dalam satu acara tidak rasmi yang dihoskan oleh Dr Ng, menurut kenyataan itu.

Related Articles

Leave a Reply