Home Pertahanan dan Keselamatan KD Hang Tuah tidak akan dilucut tauliah

KD Hang Tuah tidak akan dilucut tauliah

by M.Daim

LUMUT, 26 Apr – Kapal latihan, KD Hang Tuah (F76) tidak akan dilucut tauliah dan status kapal tersebut sebagai Kapal Diraja (KD) akan dikekalkan.

Demikian menurut Panglima Tentera Laut,  Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin semasa sidang media selepas Majlis Pentauliahan Kapal Diraja (KD) Gagah Samudera dan KD Teguh Samudera di Lumut.

Lokasi Muzium Tentera Laut Diraja Malaysia di Lumut telah dikenalpasti dan diperuntukkan sebidang tanah oleh kerajaan negeri Perak.

Menurut Panglima Tentera Laut, reka bentuk Muzium Tentera Laut ini telah mendapat perkenan Tuanku Sultan Perak, dan Kepten Yang di-Pertua TLDM, Tuanku Sultan Selangor.

“KD Hang Tuah tidak akan dilucut tauliah dan akan menjadi sebahagian daripada kompleks Muzium TLDM,” jelas Kamarulzaman.

Tambah beliau, KD Hang Tuah akan menjadi muzium terapung dan diletakkan bersebelahan dengan Muzium TLDM.

“KD Hang Tuah bukan sekadar menjadi muzium semata-mata tetapi akan menjadi platform latihan kepada anggota Pasukan Simpanan Sukarela TLDM (PSSTLDM) untuk menganggotai dan menjaga kapal,”

Penubuhan Muzium TLDM adalah bertujuan untuk membangkitkan kesedaran di kalangan rakyat Malaysia khasnya generasi muda akan peranan TLDM sebagai elemen penting dalam kegemilangan negara Malaysia yang merupakan sebuah negara maritim.

KD Hang Tuah (F24) merupakan kapal frigat yang telah dijadikan sebagai kapal latihan pada pertengahan tahun 1990-an.

Related Articles

Leave a Reply