Home Pertahanan dan Keselamatan Syarikat luar perlu bantu Malaysia bangun industri pertahanan – Khaled

Syarikat luar perlu bantu Malaysia bangun industri pertahanan – Khaled

by Bernama

ANKARA, 10 Jun – Syarikat luar berhasrat menjadi pembekal aset ketenteraan Malaysia perlu bersedia membantu negara membangunkan sektor tertentu bagi menyumbang kepada industri pertahanan tempatan.

Menteri Pertahanan, Mohamed Khaled Nordin berkata, perkara itu sangat penting bagi negara membina keupayaan dan kemampuan dalam industri pertahanan supaya tahap kebergantungan Malaysia kepada negara lain bukan secara menyeluruh.

“Ini antara usaha kita lakukan. Betul, kita akan buat pembelian (aset ketenteraan), tetapi kita tidak mahu ia berakhir dengan pembelian saja. Pokoknya, mana-mana syarikat yang akan dinamakan nanti, mereka perlu ada ‘roadmap’ dan ‘milestone’.

“Mindef (Kementerian Pertahanan) akan ukur sama ada berbaloi dan benar-benar memberi manfaat kepada perkembangan teknologi pertahanan negara,” katanya selepas membuat lawatan industri di Turkish Aerospace Industries di sini.

Khaled dalam rangka lawatan rasmi lima hari ke Turki sejak semalam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Turki antara negara sedia bekerjasama dan membantu Malaysia dalam soal membangunkan industri pertahanan tempatan.

“Kita dapat lihat kemampuan Turki kerana mereka berjaya menjual aset pertahanan buatan mereka kepada beberapa negara lain. Maknanya, mereka setanding negara pengeluar teknologi pertahanan dunia.

“Kelebihan Turki kerana mereka sanggup berkongsi serta memindahkan teknologi pertahanan kepada negara kita, manakala pendekatan kita tidak semestinya mengeluarkan produk ataupun peralatan lengkap kerana kita boleh main peranan menjadi pembekal kepada komponen produk berkenaan,”ujarnya.

Khaled berkata, pihaknya mempunyai cadangan supaya Malaysia dilengkapi helikopter kombat, tetapi perkara itu belum muktamad.

“Memang kalau lihat kepada kajian Kertas Putih Pertahanan, negara memerlukan helikopter kombat, bukan hanya helikopter yang mengangkut barang dan juga anggota,” katanya yang percaya apa jua keputusan bakal dibuat perlu mengikut kemampuan negara.- Bernama

#pertahanan #Malaysia #Turkiye #airtimes #MINDEF

Related Articles

Leave a Reply